(PREJELI SMO) Dolenjski ekološki zavod podpira projekt drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem

21.05.2024 06:00

Če želimo biti na področju električne energije samooskrbni, po dostopnih cenah, potrebujemo nove, zmogljive, zanesljive in hkrati okolju prijazne vire električne energije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Načrt za JEK2
Gen Energija

Kot ekološka in okoljevarstvena organizacija se je Dolenjski ekološki zavod Novo mesto (DEZ) z izobraževalnimi oddajami in strokovnimi predavanji aktivno vključil v dolgoročni energetski strateški projekt Republike Slovenije: v načrtovanje in izgradnjo drugega bloka jedrske elektrarne JEK2 v Krškem. Slovenija v prihodnje potrebuje zanesljiv in zmogljiv vir električne energije, saj bodo elektrarne na fosilna goriva (premog, nafta, plin) zaradi prevelikih izpustov toplogrednih plinov postopoma usahnile, po projekcijah pa se bo poraba električne energije v 25 letih podvojila.

Zato moramo poleg obnovljivih virov energije (sonce, veter, voda) zagotoviti dolgoročno rabo jedrske energije v Sloveniji, ki bo prispevala k energetski neodvisnosti, oskrbi in varnosti, predvsem pa k zmanjševanju emisij toplogrednih plinov ob sočasnem ohranjanju narave in biotske raznovrstnosti ter trajnostnemu razvoju države in postopnemu prehodu v nizkoogljično družbo.

V Dolenjskem ekološkem zavodu podpiramo izgradnjo JEK2 pod pogoji, ki smo jih že pisno in ustno navedli več odgovornim osebam pravnih oseb in državnih institucij, in sicer:

- da v jedrsko elektrarno JEK2 vgradimo najboljšo svetovno tehnologijo in opremo,

- da v JEK2 vgradimo najboljše varnostne sisteme,

- da zraven nove jedrske elektrarne JEK2 zgradimo hladilni stolp za hladitev jedrskega reaktorja, namesto da ga hladimo z vodo iz reke Save, s ciljem, da ne bomo Save dodatno "pregrevali".

Vsi ti pogoji so znanstveno, tehnično, inženirsko, strokovno in tehnološko znani in izvedljivi ter tudi že zagotovljeni v strateških dokumentih države.

Zanesljiva energetska oskrba, energetska neodvisnost države in trajnostni razvoj v okviru izzivov zmanjševanja emisij toplogrednih plinov in ohranjanja okolja so ključne prioritete pri prehodu v nizkoogljično družbo. Jedrsko energijo je Evropska komisija pripoznala in vključila med tehnologije, ki jih taksonomija Evropske unije določa kot trajnostne in ki bistveno prispevajo k trajnostni rabi ter varstvu vodnih in morskih virov, prehodu na krožno gospodarstvo, preprečevanju in nadzorovanju onesnaženja ter varstvu in ohranjanju biotske raznovrstnosti in ekosistemov.

Politični in strokovni konsenz glede nadaljnje rabe jedrske energije v Sloveniji je skoraj stoodstoten. Pri podpori projektu JEK2 je slovenska politika skoraj enotna. To je dober znak za vsesplošno javno podporo temu strateškemu projektu države.

Glede rabe in varnosti jedrske energije pozivamo k odprtemu in transparentnemu dialogu z državljani, pravnimi osebami in državnimi institucijami, vključno s posvetovanji, javnimi razpravami, informacijskimi kampanjami in izobraževanjem! Jedrska energija je varna energija ob upoštevanju vseh strokovnih in varnostnih standardov, podobno kot pri drugih energijah.

V Sloveniji smo z domačimi viri v letu 2022 pokrili le 70 odstotkov potreb po električni energiji. Pričakovana nadaljnja rast uvozne odvisnosti Slovenije je strateško nesprejemljiva. Če želimo biti na področju električne energije samooskrbni, po dostopnih cenah, potrebujemo nove, zmogljive, zanesljive in hkrati okolju prijazne vire električne energije, saj bomo v nasprotnem več kot 60 odstotkov električne energije po visokih cenah uvažali iz tujine.

Dolenjski ekološki zavod Novo mesto, izvršni in strokovni direktor Jože Povšič

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta