Premier Golob podprl ministrico Vrečko, koalicija še brez odločitve glede združevanja muzejev

Luka Mlakar Luka Mlakar
09.11.2022 18:38

Predsednik vlade Robert Golob je izrazil podporo ministricam, ki so se znašle na udaru opozicije. V primeru interpelacije bo koalicija po njegovih besedah trdno stala tudi za kulturno ministrico Asto Vrečko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik vlade Robert Golob je volivce pozval k udeležbi na referendumih.
Robert Balen

Člani ministrske ekipe pod vodstvom premierja Roberta Goloba in poslanci vladnega trojčka Gibanje Svoboda, SD in Levica so na koalicijskem vrhu na Brdu pri Kranju razpravljali o aktualnih političnih zadevah. Na dnevnem redu so bili dogovori za zajezitev draginje na ravni EU, pregled izpolnjevanja zavez iz koalicijske pogodbe, načrtovani zakoni in ukrepi ter kampanja pred trojnim referendumom 27. novembra, na katerem bodo volivci odločali o zakonih o vladi, RTV Slovenija in dolgotrajni oskrbi.

Golob: Koalicija trdno stoji tudi za ministrico Vrečko

Golob je po srečanju dejal, da so nekatere zaveze iz koalicijske pogodbe že uresničili, druge pa so začeli izpolnjevati: "Začeli smo odstranjevanje žice z meje, odstopili smo od pogodbe za boxerje, pripravili smo izhodno covidno strategijo, sprejeli smo interventni zakon na področju zdravstva, zato da bomo lahko odpravljali čakalne vrste." Osnovna cilja za letošnjo jesen sta bila blaženje draginje in obvladovanje epidemije covida-19. Golob je poudaril, da je bila letna stopnja inflacije ob nastopu vlade 10,8-odstotna, danes pa je 9,9-odstotna. V istem obdobju je po njegovih besedah v evrskem območju inflacija z osmih narasla na skoraj enajst odstotkov. "Slovenija je obrnila trende na področju inflacije hitreje kot druge države v evrskem območju. To je najboljši dokaz tega, da so bili naši ukrepi pravočasni in učinkoviti," je dejal predsednik vlade.

Zaradi namere po združevanju muzejev so v NSi z interpelacijo zažugali kulturni ministrici Asti Vrečko.
Robert Balen

Podatki o inflaciji po njegovih besedah kažejo, da smo bili uspešni pri obvladovanju draginjske krize, ko gre za epidemijo covida-19, pa je ugotavljal, da "družba normalno deluje, da so najranljivejše skupine zaščitene in da smo se na nek način navadili živeti s covidom-19". Glede strahov o zamiranju gospodarske rasti pa je premier poudaril, da v gospodarstvu trenutno izpostavljajo le eno težavo, in sicer pomanjkanje delovne sile. Predsednik vlade je dejal, da je koalicija enotna, jasna in odločna tudi v primeru interpelacij proti zunanji ministrici Tanji Fajon in notranji ministrici Tatjani Bobnar, ki so ju vložili v opozicijski SDS. "Argumenti v obeh interpelacijah so popolnoma izviti iz trte. Koalicija trdno stoji za ministricama, enako bo veljalo, če pride do interpelacije ministrice za kulturo Aste Vrečko," je poudaril Golob.

V vladnih vrstah še neusklajeni glede združevanja muzejev

Interpelacijo proti Vrečko so napovedali v NSi, zmotila pa jih je namera ministrice po združitvi muzeja slovenske osamosvojitve z muzejem novejše zgodovine. Golob je danes dejal, da koalicija danes ni razpravljala o združitvi muzejev. "Ta točka se še sploh ni usklajevala, kar pa ne pomeni, da je z njo karkoli narobe. Točka v tem trenutku pač ni usklajena, ker imamo dovolj drugega dela. Ta točka bo v kratkem prišla na dnevni red, ne dvomim, da se bomo glede tega uskladili in ko bo kaj več znanega, bomo o tem obvestili tako medije kot javnost," je dejal predsednik vlade. Ko gre za referendume, pa je Golob volivce pozval, naj gredo na volišča in podprejo vse tri zakone. "Pomembno je, da se na referendumih trikrat obkroži za. S tem boste dali jasen signal vsem ostalim, ki bi vas radi vrnili v mračno preteklost zadnjih dveh let," je poudaril premier, ki je ljudi pozval tudi k udeležbi na predsedniških in lokalnih volitvah.

K udeležbi na referendumih sta pozvala tudi podpredsednika vlade Tanja Fajon in Luka Mesec. Slednji je dejal, da se Slovenija v vseh segmentih z draginjsko krizo sooča najuspešnejše v Evropi. Prihodnje leto bo po njegovih besedah reformno leto, saj se pripravljajo davčna in pokojninska reforma, stanovanjska politika in ureditev sistema dolgotrajne oskrbe. "Ampak vse to lahko uresničimo samo, če nam 27. novembra še enkrat pomagate na referendumih," je poudaril Mesec. Fajon je ob tem dejala, da je koalicija na dobri poti, da uresniči vse zastavljene cilje. "Zadovoljna sem, da je padla žica na meji, da sprejemamo zdravstveno reformo, ki je velik izziv za našo državo, zadovoljna sem, da smo tudi na področju zunanje politike uspeli Slovenijo uvrstiti nazaj v jedro EU." Zunanja ministrica se je dotaknila tudi interpelacije, zaradi katere se bo jutri zagovarjala v državnem zboru. "Očitki in obtožbe so neutemeljeni, žal mi je, da opozicija izkorišča ta mehanizem in da s tem izgubljamo energijo," je dodala Fajon.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta