Premier Golob sprejel ponujeni odstop Dominike Švarc Pipan: Ministrica se predvidoma poslavlja prihodnji teden

Luka Mlakar
06.02.2024 12:29

Potem ko je s položaja glavnega tajnika SD odstopil Klemen Žibert, je predsednik vlade Robert Golob sporočil, da bo predvidoma prihodnji teden sprejel ponujeni odstop pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Premier Golob bo sprejel ponujeni odstop pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan.
Robert Balen

Premier Robert Golob bo sprejel ponujeni odstop pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan, so danes popoldne sporočili iz kabineta predsednika vlade. Ministrica, ki ji je stranka SD podporo odrekla zaradi njene odgovornosti v aferi sodna stavba, je Golobu svoj odstop ponudila včeraj. "Predsednik vlade bo odstop sprejel, z ministrico pa sta se dogovorila, da ga predvidoma v roku tedna dni seznani z njenimi končnimi ugotovitvami glede nakupa stavbe na Litijski cesti. Ministrica je zagotovila, da bo v vmesnem času poskrbela za nemoteno delo resorja ter polno sodelovanje ministrstva v vseh morebitnih postopkih," so pojasnili v Golobovem kabinetu in dodali, da bo premier že v prihodnjem tednu predvidoma začel s pogovori za čimprejšnje imenovanje novega pravosodnega ministra oziroma ministrice.

Žibert: S tem želim stranko razbremeniti očitkov

Predsednik vlade je odstop ministrice sprejel po tem, ko je s položaja glavnega tajnika SD danes odstopil Klemen Žibert, ki mu Švarc Pipan očita vpletenost v sporni nakup nove sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani. "Po izjemno težkih dnevih za stranko Socialni demokrati ter tudi zame osebno sem sprejel odločitev, da nepreklicno odstopam z mesta glavnega tajnika stranke," je v pismu članstvu in predsednici SD Tanji Fajon poudaril Žibert. 

"S svojim odstopom želim stranko Socialni demokrati razbremeniti očitkov, ki te dni padajo name in žal tudi na mojo družino ter posledično črnijo ugled stranke, ki ji pripadam že skoraj dve desetletij in katere vrednote kot take smatram vredne dejanj, med njimi tovarištva. Očitki o moji vlogi glede nakupa stavbe na Litijski cesti ter premoženju moje družine te dni s strani tistih, ki jih na podlagi svoje enostranske resnice plasirajo v javnost, postajajo gorivo za javni linč stranke Socialni demokrati ter vseh njenih članic in članov, kar smatram, da je nedopustno. In v nasprotju z mojim osebnim pričakovanjem, da je resnica, ne užaljenost in sla po maščevalnosti, tista, ki smo ji odgovorni slediti, ne glede na posledice, četudi z odstopom z ministrskega položaja," je zapisal Žibert.

Klemen Žibert je funkcijo glavnega tajnika SD opravljal od jeseni 2022.
Sašo Radej

Kot je poudaril, je po vsem dogajanju prepričan, da bo resnica glede nakupa nove sodne stavbe na Litijski cesti in glede vseh obtožb, uperjenih proti njemu in in njegovi družini, prišla na dan. "Ta bo brez zavajanj in očitnega cilja slabiti stranko Socialni demokrati odpihnila meglo manipulacij ter zakoličila odgovornost vseh, ki danes hite razlagati, kako so krivi drugi, da bi s tem prikrili svojo odgovornost. Za to si bom prizadeval tudi sam. V prvi vrsti ne zgolj za to, da operem svoje ime in ime svoje družine pred javnostjo, temveč da resnica, takšna kot je, pride na dan. S tem nimam nikakršnih težav, jih pa imajo očitno tisti, ki se danes ponašajo s samooklicanimi preiskovalci in iskalci pravice."

V vrstah SD vedno več dvomov glede glavnega tajnika

Žibert je bil na položaj generalnega sekretarja SD izvoljen na kongresu stranke oktobra 2022. "Stranki in kongresu se iskreno zahvaljujem za zaupanje, trdo delo in skupno prizadevanje dela v dobro ljudi in države. Prav tako se zahvaljujem vsem članom in članicam stranke, predsednici Tanji Fajon, še posebej pa svojim sodelavkam in sodelavcem, do katerih čutim še posebej veliko odgovornost, da resnica pride na dan in z njo nadaljevanje prizadevanja stranke Socialni demokrati za močno socialno demokracijo v Sloveniji in Evropi," je še poudaril Žibert, ki je sicer za danes popoldne sklical sestanek s predstavniki občinskih organizacij SD, na katerem bi moral razjasniti očitke, ki letijo na njegov račun.

Po besedah naših virov je negotov tudi položaj Tanje Fajon na čelu stranke.
Robert Balen

Predsednica stranke Tanja Fajon je prek družbenega omrežja X sporočila, da sprejema in spoštuje Žibertovo odločitev za odstop z mesta glavnega tajnika SD. Kot smo poročali v Večeru, so se v stranki po izbruhu afere sodna stavba okrepile ocene, da bi se moral Žibert zaradi očitkov vsaj začasno umakniti s položaja generalnega sekretarja stranke. Takšen predlog je na nedeljskem kolegiju pri predsednici SD podal gospodarski minister Matjaž Han. Da se je Žibert znašel pod hudim pritiskom, je postalo jasno tudi po tem, ko so s strankinega terena začele prihajati zahteve, da naj pojasni svojo vlogo v aferi ter očitke glede premoženja njegove družine. Po poročanju portala Necenzurirano sta Žibertova starša v zadnjih letih postala lastnika več nepremičnin v skupni vrednosti več kot dva milijona evrov. Nekatere so bile kupljene z ugodnimi posojili, pri drugih pa financiranje ni znano.

Negotov tudi položaj Tanje Fajon na čelu stranke

Švarc Pipan je Žibertov odstop označila za pravo odločitev. "Upam, da je to prvi, ne pa edini korak stranke SD v smeri aktivnega in odločnega spopadanja s sistemsko korupcijo ne glede na politične barve in preference." Žibertovega naslednika bi utegnila stranka voliti na marčnem kongresu, ki naj bi bil sicer zgolj statutarni, a se utegne razširiti na volilnega. Po statutu SD sicer v primeru odstopa, izključitve ali razrešitve nosilke ali nosilca določene funkcije v stranki imenuje predsedstvo stranke vršilko ali vršilca dolžnosti do naslednjega kongresa stranke. V drugi največji koalicijski stranki je v zadnjih dneh zelo napeto, po naših informacijah pa naj bi bil negotov tudi položaj Fajon na čelu stranke. Po besedah naših virov so trenutno odprte vse možnosti, tudi to, da bi se Fajon poslovila z mesta predsednice SD.

Odbor kranjske SD je tako po poročanju portala Trma že izglasoval nezaupnico vodstvu stranke na čelu s Fajon. Predsednik SD Kranj Janez Černe, sicer Žibertov protikandidat na kongresu leta 2022 za položaj generalnega sekretarja stranke, je dejal, da je sam volitve takrat izgubil, ker ni obljubljal članstev v nadzornih svetih in saniranja dolga stranke. Kot je še poudaril, zgolj odstop Žiberta v dani situaciji ne zadošča. V SD Kranj tako menijo, da je nujen izredni kongres oziroma konferenca stranke, na katerem bi opredelili "pravo socialdemokratsko politiko" in izvolili novo vodstvo, saj da je Fajon stala tako za kandidaturo Žiberta kot tudi Švarc Pipan. Kot je znano, je bil na nedeljskem sestanku do Fajon kritičen predvsem evropski poslanec Matjaž Nemec, ki mu nekateri pripisujejo ambicije za prevzem vodenja SD. Kot drugega potencialnega naslednika Fajon na čelu stranke pa naši viri omenjajo gospodarskega ministra Hana. Fajon se bo na dogajanje v stranki odzvala jutri, ko je predviden tudi sestanek med vodstvom SD in Golobom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta