Premier Golob za naslednico Dominike Švarc Pipan predlaga Andrejo Katič

MAT
26.02.2024 13:41

Vidna članica SD je blizu vrnitve na ministrstvo za pravosodje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andreja Katič sprva ni podala soglasja za kandidaturo. 
Andreja Katič sprva ni podala soglasja za kandidaturo. 
Robert Balen

Predsednik vlade Robert Golob je v državni zbor poslal predlog za imenovanje Andreje Katič za pravosodno ministrico. Vidna članica SD je v obdobju vlade Marjana Šarca (2018-2020) že vodila pravosodni resor. V zadnjem letu dni je opravljala naloge državne sekretarke na ministrstvu za kohezijo. Na vrhu ministrstva za pravosodje bo nasledila Dominiko Švarc Pipan, ki je odstopila po izbruhu afere z nakupom stavbe na Litijski cesti.

Socialni demokrati so v zadnjih dneh pospešeno iskali primerne kandidate za vodenje ministrstva, pri čemer so imeli nemalo preglavic. Minuli teden smo poročali, da tako v političnih kot strokovnih krogih ni pretiranega interesa za naskok na vrh pravosodnega ministrstva, ki se ubada s številnimi preglavicami. Potencialne kandidate je neuradno odbijalo tudi nespoštovanje odločbe ustavnega sodišča glede sodniških plač, saj namerava vlada to področje urediti v paketu z drugimi skupinami v javnem sektorju.

SD je predsedniku vlade po neuradnih informacijah na dopoldanskem sestanku kot kandidata za vodenje pravosodnega ministrstva sprva predlagala poslanko, podpredsednico državnega zbora in magistrico znanosti s področja mednarodnega prava Meiro Hot ter odvetnika Marka Butinarja iz Lucije, a se premier ni odločil za nobenega od njiju. Andreja Katič ob koncu tedna ni podala soglasja za kandidaturo, nato pa si je premislila. Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da se je Golob sestal s kandidatko, ki je po pogovoru s premierjem pristala na kandidaturo. Državni zbor bo o njenem imenovanju odločal v naslednjih dneh. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta