(preRES) Franc Kangler na Večerovem soočenju tudi o najnižji brezposelnosti v zadnjih 30 letih. Ali to drži?

Matej Simič Matej Simič
30.03.2022 11:38

Mariborski kandidati za poslanske stolčke so se soočili v prvem Večerovem soočenju. Veliko so "operirali" s podatki o gospodarski rasti, stopnji brezposelnosti in zadolženosti. Kdo se je boril z dejstvi in kdo je zavajal? Preverili smo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Franc Kangler (Povežimo Slovenijo) in Dejan Kaloh (SDS)
Igor Napast

"Prilivi v državni proračun bodo večji zaradi 8-odstotne gospodarske rasti. In najnižje brezposelnosti v zadnjih 30 letih," je na očitke Andreja Rajha iz SAB, da bo javnega denarja zaradi nesmotrne porabe nekje zmanjkalo, odgovoril nekdanji mariborski župan Franc Kangler, ki bo kandidiral na listi Povežimo Slovenijo.

Po najnovejših podatkih Sursa rast obsega BDP za leto 2021 kaže 8,1-odstotno spremembo BDP v primerjavi z letom prej.

Na spletni strani Zavoda RS za zaposlovanje (ZRSZ) so med drugim javno dostopni podatki o registrirani brezposelnost od leta 2001 naprej. Podatke sta zbrala ZRSZ in Surs. Registrirana brezposelnost je ob koncu lanskega leta znašala 6,7 odstotka in se ob koncih predhodnih let nikoli ni spustila pod to mejo. Je pa bila nižja v obdobju od aprila do oktobra leta 2008. Najnižjo stopnjo je dosegla septembra 2008, ko je znašala 6,3 odstotka.

Trditev Franca Kanglerja, da bodo prilivi v državni proračun večji zaradi osemodstotne gospodarske rasti in da imamo trenutno najnižjo brezposelnost v zadnjih 30 letih, delno drži. Kazalci so za leto 2021 res namerili 8,1-odstotno spremembo BDP glede na BDP leto prej, vendar trenutna stopnja brezposelnosti ni najnižja v zadnjih 30 letih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta