(POROTA) Prvo veliko soočenje na Pop TV: "Hojs samo še smešen, Golob vedno bolj v roki"

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
28.03.2022 23:32

S tokratnim soočenjem predsednikov in predsednic strank, ki jim javnomnenjske raziskave napovedujejo najboljše rezultete, se je volilna kampanja začela tudi na Pop TV. Nastope komentirata profesor retorike in argumentacije Igor Ž. Žagar ter publicist Marko Crnkovič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Televizija Pop TV, ki se že dolgo lahko pohvali z najbolje gledano informativno oddajo v državi (24 ur), pred tokratnimi državnozborskimi volitvami pripravlja pet soočenj. Na zadnjem tik pred volitvami, tako kot na uvodnem, bodo sodelovali predsedniki in predsednice strank, ki po meritvah javnega mnenja kotirajo najvišje, na drugih soočenjih, ki bodo tematsko obarvana, pa bodo priložnost dobili prepoznavni strankarski obrazi.

Uvodno soočenje sta vodila Darja Zgonc in Edi Pucer, v studio pa so povabili predsednike strank SDS, Gibanje Svoboda, SD, Levica, NSi, LMŠ, SAB in Povežimo Slovenijo. Namesto Janeza Janše je nastopil Aleš Hojs, v imenu gibanja Povežimo Slovenijo pa Zdravko Počivalšek

Robert Balen

Igor Ž. Žagar, profesor retorike in argumentacije: "'Vse tole je en velik resničnostni šov!'" je že kmalu po začetku prvega predvolilnega soočenja na PoP TV, ki se, seveda, ni smelo začeti drugače kot z vojno v Ukrajini in herojsko misijo našega vaškega posebneža iz Šentilja pri Velenju v ukrajinski prestolnici, zatrdil Luka Mesec. In to velja, da bi se zapomnilo, kakor je šepnil cesar, ko je videl Krpana kobilico s poti v sneg prestaviti. Sam bi Mesčevo lucidno opažanje le še okrepil: vse to je LE resničnostni šov, in nič drugega! Temu šovu, kakor sta napovedala voditelja, sledi še preverba izrečenih trditev s strani 'fektčekerjev' (kdo pa 'čekira' te 'fektčekerje'?), le-ti povedo, kdo je govoril resnico in kdo ne, in potem žirija, to so menda gledalci, izrečejo sodbo. In potem greste lahko volit tiste, ki so najbolj resnicoljubni. Konec zgodbe.

Robert Balen

No, stvari, seveda, niso tako enostavne: tole je bilo šele prvo soočenje na največji 'komercialni' televiziji in do volitev je še skoraj mesec dni, zato se vsaj poskušajmo igrati tisto pričakovano, a v volilnih zadevah hudo precenjeno igro: kdo nas je tokrat najbolj prepričal, da bo vodil odgovorno politiko?

Po pravici povedano bi odgovor moral biti - nihče. Ker nas tudi niso mogli prepričati, saj so večino časa govorili o preteklih zadevah: kdo je kdaj Slovenijo najbolj zadolžil, katere protizakonite ukrepe je sprejemala odhajajoča vlada, kakšna da je (bila) dejanska plača 'elektro-oligarha', kakor je Hojs ljubkovalno ves čas imenoval Goloba. Ta neokusnost je šla celo tako daleč, da so si trije predstavniki trenutne garniture pričeli izrekati medsebojne zahvale za opravljeno delo, da bi tudi neuko ljudstvo, ki je ob vsem tem zaprepaščeno strmelo v zaslon, ne ostalo prikrajšano, pa je policijski minister takoj po volitvah obljubil 13. plačo za vse, za upokojence pa še po eno plačo za dopust in eno za božič in novo leto! Kdor zna, ta pač zna ...

Tisti, ki je tokrat res znal in ki je verjetno presenetil vse dvomljivce (med katere spadam tudi sam), pa je bil brez dvoma Robert Golob. Ne le, da ja odgovarjal mirno, zbrano in artikulirano, vsem je usta zaprl, ko je povedal, da se bodo pri odpravi škodljive zakonodaje oprli na iniciativo Glas ljudstva in da se po volitvah ne bodo povezovali s koalicijo KUL, ampak tudi s civilno družbo. To velja, da bi se zapomnilo."

Robert Balen
Robert Balen

Marko Crnkovič, publicist: "Glede na to, kar se je na doslej pregovorno levičarski TV Slovenija vse postavilo na glavo, je to protivladno vlogo zdaj očitno prevzel Pop TV. Tudi prav. Resda deluje bizarno, da je komercialna televizija naklonjena levici, je pa v danih okoliščinah praktično in zaželeno.

Temu primerno pristranska sta bila tudi Tanja Zgonc in Edi Pucer, ki pri vsej svoji vljudnosti in korektnosti nista mogla povsem skriti simpatij do predstavnikov opozicije. Že sama zasedba štamtiša je bila zastavljena tako, da vladni oz. desničarski trio fantastikus ne da ni prihajal do besede, se pa vendarle ni imel priložnosti izkazati. Neglede na stališča, ki so jih Hojs, Tonin in Počivalšek zagovarjali - in neglede na to, kar o njih sam mislim (namreč stališčih in teh treh modelih) -, je treba reči, da so izpadli precej neprepričljivi, skoraj že nebogljeni.

Robert Balen

Tako imenovani KUL - na čelu z 'elektro oligarhom', kot je Goloba trikrat špiknil Hojs — je bil v odlični formi. Tega nisem pričakoval. Še v četrtek je opozicija na TVS delovala razglašeno in defenzivno, tokrat pa že kot dobro uigrani partnerji, ki so učinkovito smešili popadljivega Hojsa, sluzasto finega Tonina in bodrilnega Počivalška in odbijali njihove napade. Še celo Šarec in Alenka Bratušek sta bila solidna. No, omembe vredno je bilo tudi, da se je Golob naučil parirati Hojsu, ki ga je še ne tako davno spravljal ob živce v Tarči. Res pa je tudi, da Hojs zgleda vedno bolj smešen in samo še smešen.

Čakajte malo! Kaj pa če je vse skupaj res odvisno od voditelja, voditeljice, voditeljev? Vmes sem za minuto preklopil na TVS in videl tisto žalost z Vido Petrovčič in konkretnimi, kao aktualnimi vprašanji.

Pa še to: ne vem, kako se reče tej tehniki, ampak tisti specialni efekti s tanki in španskimi jezdeci in za grozečo dekoracijo še z ruskimi zastavicami, ki so plapolale gostom nad glavami - ko je tekla beseda o rusko-ukrajinski vojni -, je bil višek TV kičeraja. Temu primerno je nad podijem med voditeljema in politiki med debato o draginji lebdel denar, ko so govorili o pandemiji, pa ljubki mali korona virusčki in telefoni s QR kodami. Grozno, res grozno. No, grdo."

Robert Balen
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta