(preRES) Vladno kadrovanje: Ali drži navedba Lidije Divjak Mirnik, da je Janševa vlada na novo imenovala 1500 ljudi?

Matej Simič Matej Simič
04.04.2022 12:00

Mariborski kandidati za poslanske sedeže so se soočili v prvem Večerovem soočenju. Med drugim so preštevali menjave (ne)kompetentnih kadrov v zadnjih dveh vladah. Kdo se je boril z dejstvi in kdo je zavajal?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast
Igor Napast

"Vse nekompetentne kadre, ki jih je ta vlada nastavila - mimogrede, na novo jih je do danes imenovala 1500. V LMŠ oziroma v naši vladi smo jih, mislim, imenovali nekaj čez 275. Nekaj takega," je dejala kandidatka za poslanko iz vrst LMŠ Lidija Mirnik Divjak. Preverili smo, na katerih podatkih temelji njena trditev.

Podatka o številu kadrovskih menjav trenutne ministrske ekipe od prevzema oblasti do dneva soočenja na vladi niso razkrili. Na vladnem uradu za komuniciranje so za Večer sicer pojasnili, da so vse kadrovske odločitve, ki jih je vlada sprejela na svojih sejah ali k njim dala soglasje, zapisane v sporočilih za javnost.

So se pa zbiranja podatkov o kadrovskih spremembah lotili v stranki LMŠ. Kot so pojasnili za Večer, so na podlagi sporočil za javnost zagnali kadrovski števec. Na svoji spletni strani so objavili tabelo, iz katere je razvidno, da je vlada Janeza Janše od prevzema oblasti 13. marca 2020 do 22. oktobra istega leta imenovala 420 ljudi. Ob tem so sporočili še, da imenovanj, ki niso v neposredni pristojnosti vlade - te so denimo v pristojnosti Nacionalnega preiskovalnega urada -, niso upoštevali. "Do danes smo na tak način našteli 1510 tovrstnih imenovanj," so zapisali pri LMŠ. Tabele z zbranimi kadrovskimi spremembami, ki bi dokazovala število 1510, nam niso posredovali.

Na vprašanje, na podlagi česa je poslanka navajala podatke o "nekaj čez 275" imenovanjih v času vlade Marjana Šarca, so v stranki odgovorili, da so poslanci trenutnih koalicijskih strank v preteklosti nenehno ponavljali število 252. Do pravilnosti teh navedb se v LMŠ niso opredelili.

Podatkov o številu kadrovskih menjav v času trenutne in predhodne vlade neodvisno nismo mogli preveriti. Trditev poslanske kandidatke Lidije Mirnik Divjak je temeljila na podatkih, ki so jih pridobili znotraj stranke LMŠ. Njena izjava o 1500 imenovanjih v Janševi vladi in okrog 275 imenovanjih v Šarčevi vladi je sicer skladna z navedbami LMŠ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta