"Prevečkrat ravna po svoje": Robert Golob naj bi Urško Klakočar Zupančič pozval k odstopu

M.R.
24.10.2023 07:20

Premier Robert Golob naj bi predsednico državnega zbora in podpredsednico Gibanja Svoboda Urško Klakočar Zupančič pozval k odstopu z mesta predsednice parlamenta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Golob in Urška Klakočar Zupančič
Robert Balen

Razlog naj bi bil, da ni podprla razrešitve kmetijske ministrice Irene Šinko pred enajstimi dnevi. Robert Golob naj bi Urško Klakočar Zupančič k odstopu pozval v luči burne razprave v poslanski skupini, ki naj bi se je po besedah virov N1 udeležil tudi sam. Razpravo naj bi po poročanju Dela sprožil poslanec Aleš Rezar, ki je ocenil, da Klakočar Zupančič "prevečkrat ravna po svoje"

Prav to je storila med glasovanjem o predlogu za razrešitev Irene Šinko, ki ga je v državni zbor poslal prav Golob. Razrešitev je podprlo 49 od 62 poslancev, ki so bili na seji. Klakočar Zupančič pa sploh ni glasovala. Istega dne prav tako ni glasovala o predlogu za imenovanje Valentine Prevolnik Rupel za novo ministrico za zdravje. Omenjeni poslanec Gibanja Svoboda je ocenil, da bi morala predsednica DZ zapustiti svoj položaj, strinjal pa naj bi se tudi Golob. 

Poleg tega naj bi bil na udaru tudi poslanec iz prejšnjega sklica parlamenta Robert Pavšič, ki je zdaj zaposlen v kabinetu Urške Klakočar Zupančič. Delo poroča, da je dobil sporočilo, da bi "moral oditi"

Če Klakočar Zupančič ne bo odstopila, bi moralo za njeno razrešitev glasovati 46 poslancev. Gibanje Svoboda ima vključno z njenim glasom 41 poslanskih glasov. To pomeni, da bi jih morali dobiti še šest. Morda od kolegov iz koalicijskih strank SD in Levica, ni pa nemogoče, da bi njeno razrešitev podprl še kdo iz opozicije, saj je ta že večkrat izrazila nezadovoljstvo z njenimi odločitvami.

Svet Gibanja Svoboda bo danes popoldne razpravljal o pripravah na evropske volitve, na katere se stranka podaja prvič, na dnevnem redu pa je tudi razprava o aktualnem političnem dogajanju. Neuradno bi lahko govorili tudi o razrešitvi predsednice državnega zbora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta