Prevelike nepremičnine so za starejše lahko dodatno breme

08.09.2021 06:00
Veliko starejših se odloči za prodajo prevelikega stanovanja in hiše - kupijo si manjšo nepremičnino ali se odločijo za odhod v dom za starejše, kjer imajo celovito oskrbo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Svetlo, skrbno opremljeno in z vrtom ali naravo povezano stanovanje starejšim zagotavlja višjo kakovost življenja. 
Shutterstock

V zadnjih letih in desetletju se vse hitreje spreminjajo trendi in način življenja. "Čeprav še vedno velikokrat velja, da mora vsak imeti svojo nepremičnino, in če se le da, čim večjo. A tudi ta trend se spreminja, zadnje čase celo pri starejših," opaža strokovnjakinja za nepremičnine Mojca Žižek Mesarec iz Galea nepremičnin v Mariboru.

Kadar starost prinese bolezen in nanese, da je najbolje, da starostnik preživi "zlato jesen" v urejenem okolju doma za ostarele, se jih veliko odloči nepremičnino prodati in si z denarjem od prodaje pokriti stroške bivanja v domu. To je po besedah Mesarčeve tudi najbolj "pametna odločitev, ker si oseba zagotovi tudi finančno brezskrbno jesen življenja". Kot nepremičninska posrednica pri svojem delu vse bolj opaža, da se starejši pogosteje selijo iz ene regije v drugo. "Najpogosteje tja, kjer so nepremičnine bolj poceni, tudi na podeželje, s pogojem, da je urejena infrastruktura. Prav slednje jim veliko pomeni," opozori sogovornica.

​Oddaje stanovanja se večina brani

Z oddajanjem nepremičnin se starostniki bolj malo ukvarjajo, nadaljuje Mesarčeva, saj to pomeni predvsem odgovornost in skrb. "Nepremičnino je kljub temu treba preverjati in vzdrževati, iskati najemnike. Praksa kaže, da se pogosto zlasti pri najemu, ki ne poteka preko nepremičninske agencije, pojavljajo težave. Starejšemu človeku že samo dejstvo, da mora od nekoga terjati dolgove ali zahtevati, da se izseli iz stanovanja, lahko pomeni stres," je prepričana sogovornica.

nepremičninska posrednica
Osebni Arhiv Mojce Žižek Mesarec

Pogosto pa starejši ljudje s prodajo nepremičnine želijo poskrbeti tudi za potomce. Še zlasti, če bivajo v preveliki hiši z velikimi stroški, se odločijo za njeno prodajo in nakup manjšega stanovanja, preostali del denarja pa dajo svojim otrokom, vnukom ali jim pomagajo pri nakupu nepremičnine.

​Smrt prinaša spremembe

Pandemija koronavirusa je zlasti v Sloveniji v zadnjih mesecih terjala največ smrti prav v populaciji nad 80. letom starosti. Večjega priliva stanovanj na trg nepremičnin zaradi večje umrljivosti med starejšimi pa Mojca Žižek Mesarec ni opazila.

Res pa je, poudari nepremičninska strokovnjakinja, da je v tem času na nepremičninskem trgu precej pestro, tudi zaradi izredno velikega povpraševanja po stanovanjih in hišah, ki je veliko večje kot ponudba na trgu. Vsekakor pa spremembe v življenju, ki so v pandemičnih časih še bolj izrazite, med njimi so tako smrti kot ločitve, privedejo ljudi do tega, da prodajo nepremičnino in se preselijo. "Velikokrat v agencijo pokliče stranka in nas prosi za mnenje, kako naj se odloči - naj proda nepremičnino, jo zamenja ali odda. Pogosto se zgodi, da ljudje v stiski ne vedo, kaj naj storijo, in potrebujejo nasvet strokovnjaka," še doda Mesarčeva in poudari, da je treba takrat človeku predvsem prisluhniti in skupaj najti ustrezno rešitev.

​Veliko povpraševanje po manjših stanovanjih

Še pred nekaj desetletji so bile moderne in priljubljene velike nepremičnine, tako hiše kot stanovanja, danes pa je ravno nasprotno. Ta trend je opazen tudi med starejšimi. Mesarčeva opaža, da je starostnikom pomembna kvaliteta življenja in posledično se odločijo tudi za spremembe glede bivanja. "Veliko je takšnih, ki so na jesen življenja ostali sami v preveliki hiši, ki prinaša zgolj velike stroške, ali v stanovanju v bloku brez dvigala, stanovanju brez balkona ali celo na oddaljeni domačiji, kjer ni v bližini vse potrebne infrastrukture, ki v tretjem življenjskem obdobju veliko pomeni.

Najbolj povprašujejo po manjših stanovanjih v nižjih nadstropjih in naseljih z urejeno infrastrukturo. Tako imamo največ povpraševanj po eno- ali dvosobnih stanovanjih v pritličju ali največ prvem nadstropju, v bližini bolnišnice, zdravstvene ustanove, avtobusne postaje in trgovine. Če pa je zraven še okolje za sprehod, je to že idealno mesto za bivanje," pojasni sogovornica in hkrati opozori, da je prav takšnih stanovanj premalo in je težko ustreči vsakomur.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta