Pri nekaterih operaterjih lahko olimpijske igre spremljamo tudi na HRT, pri drugih pa ne. Zakaj?

Miha Raičevič Miha Raičevič
09.08.2024 06:00

Štiri največje slovenske operaterje smo zato vprašali, katere programe so zatemnili in zakaj. Koga je o potrebi zatemnjevanja obvestila hrvaška javna radiotelevizija?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kdo lahko zahteva zatemnitev televizijskega prenosa in kdo mora to spoštovati?
Profimedia

Če zadnja dva tedna spremljate olimpijske igre prek televizijskih ekranov, ste morda že ugotovili, da TV Slovenija vseh dogodkov ne prenaša. Kljub trem programom jih niti ne more, saj številni potekajo istočasno. A olimpijado prenašajo tudi številne druge, predvsem evropske javne televizije. Pri naših južnih sosedih ima pravice za prenos iger televizija HRT, v Italiji RAI, v Avstriji pa ORF. In če ste preklopili na katerega od teh programov, ste verjetno opazili, da je zatemnjen. No, morda ste imeli tudi srečo in določen program v vaši kabelski mreži ni bil zatemnjen. Zakaj torej takšne razlike?

Kot pojasnjujejo na RTV Slovenija, sami zatemnitve drugih kanalov niso zahtevali, temveč je to naloga tistih izdajateljev programov, ki za predvajanje na ozemlju Slovenije nimajo pravic. Naša največja medijska hiša ima pravice za predvajanje športnih dogodkov na olimpijskih igrah za ozemlje Slovenije, nima pa pravic za predvajanje teh prenosov zunaj naših meja. Zato je v skladu s pogodbenimi obveznostmi morala obvestiti tuje kabelske operaterje, ki imajo v shemo uvrščeno TV Slovenija, da zatemnijo njene programe v času olimpijskih iger. "Naše pravice so omejene zgolj na območje Slovenije. Hrvaška in avstrijska televizija pa morata od naših kabelskih operaterjev zahtevati zatemnitev v času teh prenosov v Sloveniji," so nam odgovorili na RTV Slovenija.

Katere programe so operaterji zatemnili in zakaj?

A vseeno je pri nekaterih slovenskih operaterjih mogoče spremljati prenose iger tudi na drugih programih, na primer na ORF, RAI, ZDF, ARD in tudi na HTV. Drugi program hrvaške javne televizije na primer ni zatemnjen pri Telekomu Slovenija in tudi ne pri A1. Štiri največje slovenske operaterje smo zato vprašali, katere programe so zatemnili in zakaj. 

Pri A1 so pojasnili, da jim morajo izdajatelji programov obvestilo o zatemnitvi poslati najmanj 92 ur pred začetkom predvajanja in da za letošnje poletne olimpijske igre take zahteve niso dobili od nikogar. Da niso dobili nobene zahteve za zatemnitev programov, so nam odgovorili tudi pri Telekomu Slovenija. A oni pravila očitno tolmačijo drugače kot RTV Slovenija. "Posamezen športni dogodek oziroma prenos sicer temnimo, če za to prejmemo uradno pisno zahtevo s strani imetnika avtorskih pravic za določen športni prenos na območju Slovenije. Ob tem temnimo le tiste programe, za katere prejmemo zahtevo, in sicer v času, ki je zahtevan. Zahteve za zatemnitev televizijskih vsebin sicer prejmemo različno, včasih le dan ali dva pred prenosom, z naše strani pa je zaželeno vsaj tri dni pred dogodkom," so nam odgovorili v službi za odnose z mediji. 

Pri Telemachu v času letošnjih olimpijskih iger temnijo le program HTV 2, saj jih je, kot so nam pojasnili, hrvaška javna televizija obvestila, da za ozemlje Slovenije nima kupljenih pravic za predvajanje teh športnih prenosov. Hkrati pa dodajajo, da italijanska javna televizija RAI in madžarska televizija Duna World sama temnita svoje programe na ozemljih, za katera nimata zakupljenih pravic.

Da so jih s hrvaške javne televizije obvestili o potrebni zatemnitvi, so nam odgovorili tudi pri operaterju T-2. "Običajna praksa je, da zahtevo po zatemnitvi določene vsebine na posameznem programu prejmemo od izdajatelja televizijskega programa oziroma njihovega zakonitega zastopnika," so nam še pojasnili. Pri T-2 si želijo, da tako obvestilo prejmejo vsaj 48 ur pred potrebno zatemnitvijo, pri Telemachu pa, kot pravijo, pogodbeni rok v večini primerov znaša 3 dni pred zatemnitvijo. 

Kaj pravijo na HRT?

Po objavi članka so se nam vendarle oglasili tudi pri hrvaški javni radioteleviziji. "Hrvaška radiotelevizija redno obvešča vse televizijske operaterje, ki predvajajo programske kanale HRT, katere vsebine je treba zatemniti. To je bilo storjeno tudi pri olimpijskih igrah v Parizu," so nam odgovorili. Pojasnili so še, da so vse televizijske operaterje obvestili, da izven območja Hrvaške ne smejo predvajati vsebin z olimpijskih iger. K zatemnitvi operaterje zavezuje tudi pogodba, so dodali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta