Pri Pahorju stranke SAB ne bo. Odločitev o potencialnem mandatarju je pričakovati v sredo

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
24.02.2020 12:26
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alenka Bratušek, portret
Robert Balen

Iz SAB so sporočili, da se jutrišnjega drugega kroga posvetovanj vodij poslanskih skupin pri predsedniku države Borutu Pahorju ne bodo udeležili. Predsednik republike je po prvem krogu pogovorov namreč sklenil, da je za njegovo odločitev o tem, ali državnemu zboru predlaga kandidata za predsednika vlade ali ne, potreben še drugi krog. Tako je ocenil, da se bo sestal še z vodji tistih poslanskih skupin, ki mu glede tega v prvem krogu še niso podale dokončnega stališča. Jutri se bodo s Pahorjem sestale vodje poslancev SDS, SMC, NSi in DeSUS. Poleg naštetih, ki se sicer aktivno dogovarjajo o sestavljanju nove koalicije pod vodstvom prvaka SDS Janeza Janše, je bila povabljena tudi SAB, a so se, kot so nam sporočili, odločili, da se pogovora ne bodo udeležili. Danes dopoldne so zato predsedniku države poslali opravičilo. Kot so pojasnili, stojijo za jasno oblikovanim stališčem o vzpostavitvi projektne vlade. Znano je tudi, da niso naklonjeni Janševi vladi, zato smisla v jutrišnjih pogovorih ne vidijo. Iz stranke so sporočili: "V stranki SAB smo se opravičili uradu predsednika republike za sodelovanje v jutrišnjih pogovorih, na katere smo bili povabljeni kot pobudniki oblikovanja projektne vlade. Svojo prisotnost smo opravičili zato, ker predsedniku republike končnega odgovora o možnosti oblikovanja projektne vlade še ne moremo podati.
Na predlog stranke SAB o oblikovanju projektne vlade so se sicer odzvale stranke SD, SMC, NSi in DeSUS, s katerimi so že opravili prvi krog pogovorov. "Drugi krog predvidoma sledi v prihodnjih dneh, saj nihče od sodelujočih možnosti oblikovanja takšne koalicije ni ovrgel," so pojasnili danes. Vnovič so povedali: "Namen projektne vlade bi bil sprejem volilnega zakona, s katerim bi volivcem omogočili večji vpliv na izbiro poslancev in za katerega obstaja skoraj zahtevana ustavna večina. V vmesnem času bi uredili še nekaj najbolj perečih izzivov, kot so: skrajšanje čakalnih vrst v zdravstvu, dolgotrajna oskrba in lažji pogoji za nakup prvega stanovanja za mlade. Zakoni za izpostavljena področja so večinoma že pripravljeni." 
Z urada predsednika republike so danes sporočili: "V kolikor se bo predsednik republike odločil državnemu zboru predlagati kandidata za predsednika vlade, se želi prepričati, da ima kandidat zadostno podporo poslank in poslancev državnega zbora. Če bodo vodje poslanskih skupin izrekle podporo kandidatu za predsednika vlade, se bo predsednik republike s kandidatom predvidoma uradno sestal v sredo, v nasprotnem primeru pa bo državni zbor obvestil o tem, da ne predlaga kandidata za predsednika vlade."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta