(INTERVJU) Marjan Šarec: "Očitno je, da se gospod Počivalšek že dlje časa pogovarja na drugi strani"

Predsednik Vlade Republike Slovenije v odstopu, prvak LMŠ.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Gospod predsednik, kako je biti premier v odstopu? Koliko več časa imate?
"Dokler vlada funkcionira, je ne glede na moj odstop treba oddelati vse stvari, ki so dnevno na agendi. Sprostil pa se je pritisk, koalicije ni več, ne četrtkovih srečanj in drugih usklajevanj. Se zgodi, da pridem kdaj kakšno uro prej domov ali kakšno uro kasneje v službo."
Potem ko ste zaradi bolezni izpustili srečanje prijateljev kohezije, ste na bilateralnem srečanju obiskali predsednika Evropskega sveta Michela. Tema: finančna perspektiva 2021-2027. A domnevava, da vas je vprašal tudi o politični krizi pri nas.
"Povedal sem mu, kaj se v Sloveniji dogaja, kakšne so opcije. Seveda pa to v pogajanjih za večletni finančni okvir EU nič ne pomeni. Stališča države zastopamo enako, kot bi jih s polnim mandatom."
Kakšni so odzivi vaših kolegov iz EU na vaš odstop, kolikor ste jih sploh dobili?
"Ne vem, kakšne depeše so dobivali, a so me že nekaj zadnjih sestankov Evropskega sveta gledali v stilu, kako da sem sploh še prihajal. Očitno so tuji diplomati natančno spremljali zadeve in videli, da se vsak dan nekaj dogaja, kar ni v prid obstanka vlade. Tistim, ki so klicali, sem pojasnil situacijo. Razen Madžarske in še kakšne države je v veliko članicah politična negotovost. Portugalska ima spet manjšinsko vlado z zunanjim partnerjem, Španija je imela troje volitev. Finska ima koalicijo s petimi strankami, v Luksemburgu je vlado ponovno sestavil premier, ki ni dobil volitev. Belgija je v brezvladju že bistveno dlje kot mi. V Italiji imajo stalne rituale padcev in sestavljanja vlad, ta, ki je sedaj, se je oblikovala, da ne zavlada Salvini. V Avstriji bomo videli, kako bosta funkcionirala partnerja, ki sta si po politikah precej različna. Nismo torej unikum. Pri nas je celo še najbolj jasno. Če bodo volitve, bomo na novo premešali karte."

Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta