Pribac: "Obsojam nesprejemljivo politično instrumentalizacijo, ki jo doživlja moj primer in pod katero je moral senat odločati"

Damijana Žišt
27.01.2021 19:55
Senat Univerze Ljubljana naj bi zavrnil pritožbo dr. Igorja Pribca glede njegove habilitacije, SDS, NSi in SMC pa zahtevajo sklic seje Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino zaradi spolnega nadlegovanja
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Odločitve senata Univerze Ljubljana (UL) še nisem prejel, zato je ne morem komentirati," je bil danes odgovor dr. Igorja Pribca na vprašanje, ali mu je znano, da naj bi senat UL zavrnil njegovo pritožbo glede sklepa senata ljubljanske Filozofske fakultete (FF), ki mu je oktobra lani zavrnil habilitacijo za nadaljevanje dela izrednega profesorja na FF. Da naj bi bila Pribčeva pritožba zavrnjena, so poročali nekateri mediji, Polona Movrin z UL pa nam je sporočila, da nam bodo sklep seje senata UL v primeru izr. prof. dr. Pribca "lahko razkrili šele, ko bomo obveščeni, da je bila odločba o odločitvi senata UL vročena pritožniku".

Nujna je javna razprava o spolnem nadlegovanju

"Obžalujem, da senat UL ni prepoznal tehtnih argumentov v moji pritožbi. Hkrati obsojam nesprejemljivo politično instrumentalizacijo, ki jo doživlja moj primer in pod katero je moral senat odločati. Bojim se, da ta politizacija odpira pot posegom v avtonomijo univerzitetnega prostora. Na odločitvi senata se bom po seznanitvi s sklepom pritožil (na omenjeni sklep se je mogoče pritožiti na upravno sodišče, op. a.). Zdi se mi pomembno, da Slovenija opravi javno razpravo o spolnem nadlegovanju, ki je nikoli zares ni opravila in jo bo, kot kaže, zdaj ob moji zgodbi. Kot k drugim nameravam tudi k tej prispevati tudi jaz," nam je danes še povedal Pribac. Sicer pa zoper Pribca, in tudi nobenega drugega profesorja FF, na Policijski upravi Ljubljana, na naše posebno vprašanje, ne vodijo postopka v zvezi s spolnim nadlegovanjem.

V akademskem prostoru ni napredka

V začetku tedna pa so poslanske skupine SDS, NSi in SMC, verjetno v luči zadeve Pribac, podale zahtevo za sklic nujne seje Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino zaradi spolnega nadlegovanja v akademskem prostoru, predseduje mu poslanka Iva Dimic iz NSi. Kot predlagatelji navajajo v obrazložitvi, "se kljub resnim posledicam zdi, da v akademskem prostoru ne moremo narediti napredka na področju preprečevanja spolnega nadlegovanja ter zaščite žrtev pred spolnim nadlegovanjem". Ob pa tem predlagatelji pozabljajo na eno temeljnih človekovih pravic, so nas ob tej zahtevi, kjer predlagatelji predlagajo odboru, da sprejme več sklepov, danes opozorili nekateri pravniki, in sicer, da je nekdo kriv nekega kaznivega dejanja šele takrat, ko je zanj pravnomočno obsojen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta