Približno 10 tisoč potnikov je v prvem valu epidemije prejelo obvestilo o preklicu potovanja. Bliža se rok za vračilo denarja

Vida Božičko
25.05.2021 06:00
Zadnje ocene, ki temeljijo na jesenski anketi, kažejo, da bodo morale turistične agencije vrniti med 15 in 17 milijoni evrov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V turističnih agencijah opažajo, da ljudje želijo potovati, a so previdni, ker še ni jasnih pogojev. 
Gregor Grosman

"Ko so preklicali let, so mi takoj poslali vavčer," razlaga Barbara Borko, ki je imela let na Novo Zelandijo rezerviran 26. marca lani. "Januarja mi je postalo jasno, da tudi po pol leta ne bom mogla odpotovati, zato sem se na agencijo obrnila še enkrat," nadaljuje Barbara. Pravi, da so ji vavčer sicer podaljšali še za eno leto, a takrat je želela, da ji vrnejo denar. "Potem smo si še nekaj časa dopisovali in se klicali, a po nekaj mesecih so mi znesek vendarle nakazali na moj račun."

Rok za vrnitev denarja se izteče konec tega meseca

To je le ena od deset tisoč zgodb. Približno toliko potnikov je namreč v prvem valu epidemije prejelo obvestilo o preklicu potovanja. Ti so sočasno s preklicem dobili tudi vrednotnico, ki velja 24 mesecev. Tisti, ki se s tem niso strinjali, pa so lahko v 14 dneh odgovorili, da zahtevajo vračilo denarja. Približno polovica vseh potnikov se je po ocenah Združenja turističnih agencij odločila za to drugo možnost.

Po zakonu o varstvu potrošnikov bi morali vsi ti potniki denar dobiti v roku 14 dni. Ker bi vračanje sredstev za tisoče propadlih turističnih paketov za marsikatero turistično agencijo predstavljalo prevelik zalogaj in ogrozilo njen obstoj, je PKP 2 določil, da lahko zahtevke potrošnikov poravnajo 12 mesecev po prenehanju epidemije - ta je bila v prvem valu preklicana 31. maja 2020, s tem pa je začel teči enoletni rok za povrnitev sredstev. Rok za vrnitev je tako konec tega meseca.

Polovica vrednotnice, polovica denar

Številni potrošniki so denar že dobili, vsi pa še ne. Tistim, ki ga niso, Zveza potrošnikov Slovenije priporoča, da na organizatorja potovanja naslovijo pisni zahtevek z ustreznimi podatki v zvezi z odpovedjo potovanja in dolgovanim zneskom. Napišejo naj tudi številko svojega bančnega računa, na katerega naj turistična agencija opravi vračilo.

"Kolikšno vsoto bodo morale agencije vrniti, lahko le ugibamo. Zadnje ocene, ki temeljijo na jesenski anketi, kažejo, da bo treba vrniti med 15 in 17 milijoni evrov," pravi generalni sekretar Združenja turističnih agencij Slovenije Mišo Mrvaljević. "A številke se med različnimi organizatorji potovanj zelo razlikujejo. Ponekod so skoraj vsi sprejeli vrednotnice, drugje je bilo obratno," še razlaga.

Turistična agencija Palma na primer poroča, da se je pri njih okoli 80 odstotkov potnikov odločilo, da sprejmejo vrednotnice. "Večina je te vrednotnice tudi že izkoristila," so zapisali v odgovoru. Preostalim 20 odstotkom potnikov, ki so se odločili za denar, pa so te zneske večinoma vračali sproti, a vseeno jih bo še nekaj svoj denar dobilo ob izteku roka, torej konec tega meseca. Pri turistični agenciji Relax so v času prvega vala preklicali 5000 paketov. Po besedah Jožeta Režonje se je pri njih za vrednotnice odločilo 65 odstotkov ljudi, za vračilo denarja pa 35 odstotkov. "Okoli 1200 paketov bomo torej vrnili v denarju. Večino smo že vrnili, okoli 200 pa jih bomo še do konca maja," pravi Režonja.

Agencije so preživele, a niso v dobri kondiciji

To, da so v času množičnih odpovedi v prvem valu agencije dobile možnost, da lahko sredstva vrnejo v enem letu, jih je rešilo pred stečaji. "V stečaju se je v tem času znašla le ena agencija, pa še za to ni bil razlog epidemija, pač pa poslovanje v preteklih letih," je dejal Mrvaljević. Agencije so reševala tudi brezobrestna posojila na podjetniškem skladu, za katera se je odločilo kar 40 turističnih podjetij. Agencije so se morale ob tem zavezati, da bodo potrošnikom, ki čakajo na povračilo preklicanih potovalnih paketov, sredstva nakazale v roku 24 ur po prejemu s strani podjetniškega sklada. "Ukrepi so bili pravočasni. Dobili smo tudi dovolj, da smo lahko preživeli, a želeli bi si še več pomoči," je še dejal Mrvaljević, ki nadaljuje, da slovenske agencije nikakor niso v fantastični kondiciji in se bodo še nekaj časa pobirale. "Sezona bo v najboljšem primeru slaba, a preživeli zagotovo bomo," še dodaja. Trenutno je največ negotovosti glede pogojev potovanja. Ker je še vedno veliko neznanega, številni ostajajo previdni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta