Upokojenci dobili 150 evrov dodatka, a ne vsi

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
12.04.2022 12:39

Solidarnostni dodatek, s katerim vlada blaži udarec visokih cen energentov, pripada samo tistim, ki so imeli decembra pokojnino nižjo od 1000 evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) je upokojencem danes izplačal solidarnostni dodatek, s katerim vlada blaži posledice visokih cen energentov. Dodatka v višini 150 evrov pa ne dobijo vsi upokojenci, ampak samo tisti, ki so imeli decembra pokojnino nižjo od 1000 evrov, in tudi upravičenci do invalidskih nadomestil, če nadomestilo, ki so ga prejeli decembra lani, ni presegalo 1000 evrov.

Tisti, ki jim je bila pravica do pokojnine ali nadomestila iz invalidskega zavarovanja priznana šele 1. januarja letos ali pozneje, do tega dodatka niso upravičeni. Vsi prejemniki solidarnostnega dodatka za odpravo energetske revščine bodo od zavoda prejeli tudi obvestilo o nakazilu. Znesek izplačanega solidarnostnega dodatka za omilitev posledic energetske revščine se ne bo upošteval v dohodek pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, razen pri izredni denarni socialni pomoči. Prav tako ne bo podlaga za rubež in se ne bo upošteval pri obračunu dohodnine ter prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje.

Enkratni solidarnostni dodatek v višini 150 evrov je prejemnikom poklicnih pokojnin s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki so decembra lani imeli prejemke nižje od 1000 evrov, Kapitalska družba (KAD) izplačala že v petek.

Ministrstvo za delo pa bo v četrtek enkratni solidarnostni dodatek v višini 150 evrov izplačalo tudi prejemnikom denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka, prejemnikom otroškega dodatka, od prvega do vključno šestega dohodkovnega razreda, vsem družinam, ki so lani prejele dodatek za veliko družino, in rejnikom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta