Protest ob zaprtju banke v Mislinji

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
26.05.2020 06:30

Svet koroške regije je na NLB naslovil ostro protestno pismo, ker opušča še poslovalnico v Mislinji, s 15. junijem v Sloveniji zapirajo deset poslovalnic.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bankomat bo ostal, banka ne.
Andrej Petelinšek

V občini Mislinja in svetu koroške regije so z ogorčenjem sprejeli vest, da NLB po zaprtju poslovalnic v Črni in Vuzenici s 15. junijem na Koroškem zapira še banko v Mislinji. "Po naši oceni ima kar 80 odstotkov občanov oziroma nad 2000 fizičnih oseb odprte osebne račune v poslovalnici NLB v Mislinji in tudi opravljajo posle v tej poslovalnici, poleg občanov pa bančne usluge v tej poslovalnici koristijo tudi številni drugi, ki v Mislinji koristijo usluge gospodarskih družb in javnih zavodov. Zlasti za domačine velja, da so na banko navezani, kar še posebej velja za starejše občane, ki predstavljajo velik delež prebivalcev te občine. Ti se v večini poslužujejo poslovanja s hranilno knjižico oziroma dvigajo denar in plačujejo obveznosti v enoti banke in se sodobnih oblik finančnega poslovanja skoraj ne poslužujejo," izpostavlja Franjo Golob, aktualni predsedujoči svetu koroške regije v protestnem pismu NLB. Poudarjajo, da veliko starejših nima možnosti, da bi opravljali storitve v poslovalnici v Slovenj Gradcu ali Velenju.

Niso krivi za bančno luknjo

Svet koroške regije poudarja, da iz dopisa NLB ne razbere argumentov, ki bi kazali na večje prihranke zaradi ukinitve poslovalnice. "Obenem menimo, da tako imenovano bančno luknjo, ki je nastala zaradi neracionalnih dejanj vodilnih uslužbencev NLB in so se ob tem nekateri tudi neupravičeno okoristili, sanira država z davkoplačevalskim denarjem. Čeprav Koroška banka kot takratna članica Skupine NLB ni imela negativnih oziroma rizičnih kreditov in je bila v dobrem finančnem stanju, je regija izgubila to banko, hkrati pa ves čas plačuje nedopustno visok davek, saj so se ukinile že poslovalnice v Vuzenici, Črni in tudi bankomati v večjih krajih," so zaostrili. Pozivajo k ponovni preučitvi in spremembi odločitve.

Spremenjene navade: digitalno in mobilno

Iz korporativnega komuniciranja NLB so namreč na svet regije prejeli obvestilo, da poslovalnica Muta od včeraj znova posluje po ustaljenem urniku, da pa bo poslovalnica Mislinja "zaradi optimizacije poslovne mreže banke s 15. junijem prenehala poslovati". Zaprle se bodo še poslovalnice Bled, Lucija, Poljanska, Radenci, Semič, Senovo, Stari trg, Šentvid in Tržaška v Ljubljani, bankomati pa ob enotah, ki se zapirajo, ostajajo na sedanji lokaciji. V NLB so pojasnili, da se uporabniške navade strank spreminjajo in digitalizirajo, zlasti v epidemiji. "Te spremenjene navade bodo tudi v prihodnje bistveno vplivale na obisk naših poslovalnic, zato smo se na podlagi analize ključnih kriterijev, kot so rentabilnost, potencial za širitev in geografska umeščenost, ter predvidenih razmer na trgu odločili, da nadaljujemo z optimizacijo naše poslovne mreže," so pojasnili, potem ko so občino in stranke s tem že seznanili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta