Rano prebujanje, navada, ki čudežno spremeni življenje

Saša Britovšek
25.02.2021 05:00
Kako blagodejna so lahko jutra, še preden vstane sonce? O njih svetovno znani pisec, slovenska televizijska voditeljica in predavatelj.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ker živimo v svetu nenehnih dražljajev, nas lahko vstajanje pred sončnim vzhodom popelje v dan, preden se začnejo te sodobne motnje. 
Profimedia

Roko na srce, večina nas je takih, ki smo zjutraj v postelji radi kolikor se da dolgo. Še posebej ko je zunaj še tema. A zgodnje prebujanje naj bi imelo pozitiven učinek na zdravje, počutje, zadovoljstvo, motivacijo in življenjsko energijo. Če lahko osvojiš jutro, boš osvojil tudi dan, je namreč ena od znanih manter uspešnih svetovljanov.

Tako je lansko leto, pri nas in tudi po svetu, veliko pozornosti vzbudila knjiga kanadskega pisca in humanitarca Robina Sharme z vabljivim naslovom Ob 5-ih vstani in svet ti bo ležal na dlani. V njej Sharma opominja, da je življenje prekratko, da ne bi izkoristil vseh priložnosti in uresničili čim več želja. Med drugim bi si pot do tja lahko olajšali z zgodnjimi jutri, meni slavni svetovalec za osebnostno rast, ki dela tako z vrhunskimi športniki kot tudi uspešnimi poslovneži in glasbenimi superzvezdniki.

Prvo jutranjo uro posvetimo le sebi

Nam bo vstajanje ob petih zjutraj res olajšalo dan, približalo uspeh, nas napolnilo z energijo in pozitivnim razmišljanjem? Ali je to le še eden od receptov za iskanje uspeha? Sharma menda že dvajset let vstaja ob petih in prvo uro dneva posveti le sebi po formuli dvajsetminutnih ciklov. Tako najprej dvajset minut telovadi, nato načrtuje ali piše dnevnik in potem se še dvajset minut uri v čem novem oziroma ta čas nameni osebni rasti. Takšen začetek dneva naj bi prinesel več zbranosti, energije in zagona, kar opisujejo tudi Sharmovi učenci, kot sta Tim Cook ali Michelle Obama. Ker živimo v svetu nenehnih dražljajev, nas lahko vstajanje pred sončnim vzhodom popelje v dan, preden se začnejo te sodobne motnje. Seveda se čudež ne bo zgodil sam od sebe, ko bomo kupili knjigo, jo prebrali.

"To je nagrada, ki jo poklonite samemu sebi," pravi Robin Sharma v svoji knjigi, ki je pri nas izšla pri založbi Učila.
Založba Učila

Odgovor se skriva v disciplini osvajanja rutine in Sharma pravi, da bomo za to potrebovali približno 66 dni. Na svojih predavanjih, ki so v zadnjem času večinoma na spletu, Kanadčan ponudi tudi pet nasvetov, ki bi nam ob tem lahko prišli prav. "To je nagrada, ki jo poklonite samemu sebi. Do nje vam bo pomagala telesna pripravljenost. Ko ste v dobri kondiciji, imate veliko energije in zato potrebujete manj spanca. Vsak teden si privoščite masažo, to je dobra investicija, ki bo spodbudila vašo prekrvavitev in vas napolnila z dodatno energijo. Tretje, ne jejte po osmi zvečer in tudi čez dan si privoščite manjše obroke. Zjutraj si vzemite čas za zapis v dnevnik, tako vas bo čez dan utrujalo manj skrbi. Najdite razloge, zakaj imate radi svoje delo, saj vas bo ta občutek polnil z motivacijo in zagonom, da sledite svojemu poslanstvu."

Miren um za ves dan

"Vsi poznamo mirno klimo, ki je v naravi prisotna pred sončnim vzhodom," nas spomni tudi Andrej Pešec, svetovalec in trener osebnostne rasti, ki veliko predava o motivaciji in življenjskih navadah. "Jutranje vstajanje prinaša čudežno zdravje in miren um za ves dan. Zgodaj zjutraj naš razum deluje optimalno, tako je tedaj najboljši čas za načrtovanje, učenje in organizacijo. Rano jutro je najboljši čas tudi za meditacijo. Vsako jutro namreč lahko pripravim teren in napolnim baterije, da bom lahko čez dan v vseh situacijah dal vse od sebe. Tako se povežem z naravnimi, neodvisnimi in gratis viri inspiracije. Skupna navada zelo uspešnih ljudi na različnih področjih je zgodnje vstajanje. Prepričan sem, da od vseh navad le to najbolj čudežno spremeni naš vsakdan, saj se ti s tem spremeni tudi okus za življenje, družbo, celo hrano. Zjutraj so naše misli bistveno bolj jasne in mirne. Tudi spomin tedaj deluje mnogo bolje. Nekdo, ki vstane zgodaj in se tedaj posveti bodisi branju, jogi, molitvi ali meditaciji, čez ves dan ohrani zelo jasen fokus, entuziazem in koncentracijo. Mnogo lažje se sooča z življenjskimi izzivi, ostane mu tudi mnogo več časa zase."

Mojca Mavec: "Jutra me napolnijo s pozitivno energijo in lepimi mislimi." 
Osebni arhiv

"Po zgodnjem jutru se moj dan pozna!"

Med tistimi, ki so bili pred časom ambasadorji slovenske akcije Jutranja, je bila tudi Mojca Mavec. Televizijska voditeljica rada govori o lepoti jutra in da je ob bistrih jutranjih mislih, v času med peto in osmo zjutraj, najboljša in najpogumnejša. A ne hiti.

"Spijem čaj, preberem prve novice, poglavje knjige. Morda imajo Kitajci najlepši jutranji pozdrav. Voščijo 'zao an', jutranji mir, in to najbolje opiše tudi moje idealno jutro." V zgodnjih jutrih je zares začela uživati, ko je začela potovati. Če zgodaj vstaneš v tujem kraju, ga doživiš drugače, pravi. "Sončni vzhodi v Afriki so neverjetni. Sonce ne zleze na nebo, ampak skoči. V trenutku se prebudi savana z vsemi zvoki in barvami! Morda sem najlepša jutra doživela v Aziji, v Vietnamu. Toliko dogajanja že pred sončnim vzhodom," se potovanj spominja Mojca in trdi, da se po zgodnjem jutru zagotovo njen dan pozna. Rada zgodaj vstaja tudi, ker je v hiši še mir. "Ni telefonov, ni vabil na zoom sestanke, nič te še ni spravilo v slabo voljo. Zjutraj resnično lahko najbolje delam. Če kdaj predolgo spim, je takoj bolj stresno. Rana jutra so drugačna. Napolnijo me s pozitivno energijo in lepimi mislimi. Ko enkrat to okusiš, se hitro navadiš na zgodnje vstajanje. In kako lepi so lahko sončni vzhodi!"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta