Raziskava bralne pismenosti in slovenski rezultati: Zakaj otroci slabše berejo?

Franja Žišt Franja Žišt
31.05.2023 15:00

Je kriv covid in zaprtje šol ali prehod na digitalne tehnologije? Rezultati mednarodne raziskave so pokazali, da je bralna pismenost upadla.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Deklice raje berejo kot fantje.  
Johnny Mcclung

Že več kot dvajset let Slovenija sodeluje v mednarodni raziskavi bralne pismenosti PIRLS. V njej v petletnih ciklih preverjajo sposobnosti branja učenk in učencev četrtih razredov osnovnih šol, ki so stari približno deset let, prav na "prehodu iz učenja branja v branje za učenje", pravi nacionalna koordinatorica raziskave Eva M. Klemenčič s Pedagoškega inštituta v Ljubljani. Če se je trend bralne pismenosti do leta 2016 nenehoma izboljševal in so bili naši bralci z vsakim ciklom raziskave boljši, "Slovenija je bila edina, ki je imela tako eksponentno rast", je tokrat rezultat nižji za 23 točk, potem ko so učenci v vseh preteklih letih skupaj rezultate izboljšali za 41 točk.

Med 57 izobraževalnimi sistemi so najboljše rezultate dosegli učenci v Singapurju, na Irskem in v Hongkongu, mi pa smo se znašli v skupini držav, kot so Nemčija, Nova Zelandija, Španija, Portugalska, Malta, Francija, Srbija in Albanija. Rezultat je slabši kot pri učencih na Nizozemskem, Slovaškem ali v Avstriji, vseeno pa so slovenski učenci dosegli boljši rezultat kot njihovi vrstniki s Cipra ali iz flamskega dela Belgije. Zgolj v tolažbo, tudi večina drugih sodelujočih držav je dosegla slabši rezultat kot v prejšnji raziskavi.

V večini držav so dosežki bili v prid deklicam, kar ni novo, podobne rezultate beležijo vsakič, saj so bralni dosežki povezani tudi s tem, kako radi učenci berejo, in tako v tujini kot pri nas deklice raje berejo kot fantje. Tudi tokrat se je pokazalo, da imajo otroci iz družin z višjim socialno-ekonomskim statusom, ki imajo doma več knjig, boljši bralni dosežek. Ker otroci določene bralne navade prinesejo tudi od doma, v raziskavi povprašajo starše otrok, kako radi berejo sami. Približno četrtina četrtošolcev ima starše, ki zelo radi berejo. Tradicionalno so razlike med šolami pri nas izjemno majhne, večje pa so med učenci znotraj šol.

Michal Parzuchowski

Z bralno pismenostjo je povezan tudi podatek, koliko otrok prihaja v šolo lačnih in utrujenih. Ta delež se je povečal tako na mednarodni ravni kot tudi pri nas, kjer je narasel veliko bolj kot v tujini. Lačni in utrujeni prihajajo iz družin z različnim socialno-ekonomskim statusom, več pa je vendarle tistih iz družin z nižjim statusom. Posebno skrb v Sloveniji zahteva tudi področje vrstniškega nasilja, ki se je v raziskavi prav tako pokazalo kot velik problem.

Sedaj je čas za sklop sekundarnih analiz, da bi bolje razumeli rezultate PIRLS. Na Pedagoškem inštitutu se bodo poglobili v ocenjevanje, večjezičnost in domače naloge, dosežke bodo primerjali z drugimi referenčnimi državami, denimo Italijo, kjer so imeli med covidom drugačen režim zapiranja šol.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta