Razkrivamo imena: Koga vse zanima položaj varuha človekovih pravic?

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
09.08.2024 06:00

Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo do konca meseca objavila poziv za zbiranje predlogov za varuha človekovih pravic.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kandidata ali kandidatko za varuha človekovih pravic bo državnemu zboru v izvolitev predlagala predsednica republike Nataša Pirc Musar.
Denis Balibouse

Sedanjemu varuhu človekovih pravic Petru Svetini konec februarja prihodnje leto poteče šestletni mandat. O tem je že obvestil predsednico republike Natašo Pirc Musar, ​ki bo konec meseca, kot so nam potrdili v njenem uradu, objavila poziv za zbiranje predlogov. Nakar bo, tudi po posvetu s poslanskimi skupinami, državnemu zboru v izvolitev predlagala enega od kandidatov.

Ta za izvolitev potrebuje dvotretjinsko večino oziroma 60 poslanskih glasov. To pomeni, da bo moral biti predlagani kandidat ali kandidatka sprejemljiva ne le za vladno koalicijo, temveč tudi za del opozicije. Medtem ko so štirje dosedanji varuhi, Ivan Bizjak, Matjaž Hanžek, Zdenka Čebašek Travnik in Vlasta Nussdorfer, delo varuha opravljali en mandat, se je Svetina odločil, da se bo potegoval za še en mandat na čelu tega neodvisnega organa, ki je svoje delo začel pred tridesetimi leti.

Svetina je o tej nameri obvestil tudi predsednico republike. Če so ga leta 2018 na ta položaj predlagala društva s področja duševnega zdravja, bo zdaj kandidaturo oddal sam. Podobno kot takrat, ko je tedanji predsednik republike Borut Pahor lahko izbiral med devetimi predlogi, je tudi zdaj pričakovati večje število prijav.

Ombudsman Svetina: Imam željo, voljo, energijo in izkušnje za še en mandat

Doslej sta se kot zelo verjetna kandidata za položaj varuha v javnosti omenjala Miha Lobnik in Katarina Bervar Sternad. Pravnica po izobrazbi zadnjih štirinajst let vodi Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja. Za svoje delo je konec minulega leta iz rok Nataše Pirc Musar prejela predsedničino priznanje za delo na področju človekovih pravic. Na vprašanje, ali bo kandidirala za položaj varuhinje človekovih pravic, je za Večer dejala, da "do začetka postopka zadeve ne komentira". A več neodvisnih virov nam je potrdilo, da namerava Katarina Bervar Sternad kandidirati s podporo večje skupine nevladnih organizacij. Tudi Miha Lobnik, ki že drugi mandat vodi institucijo zagovornika načela enakosti, morebitne kandidature ni želel komentirati. Po naših zanesljivih informacijah bo kandidaturo vložil sam.   

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta