Razlog za izbruh primerov salmonele je najverjetneje tatarski biftek

Do današnjega dne so skupno odkrili salmonelo pri 19 osebah. Analize še potekajo, a obolelim je skupno, da so vsi uživali Fingušt tatarski biftek proizvajalca Mesnine Štajerske.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obvestilo o odpoklicu tatarskega biftka Fingušt
Lidl.si

V preteklih dneh je bila epidemiološka služba NIJZ obveščena o povečanem številu prijavljenih primerov salmonele. "V začetku tedna so poročali o kopičenju primerov salmoneloze v Murski Soboti. Ljudje so poročali o prebavnih težavah, driski in povišani temperaturi. O takih simptomih so poročali še v Celju in na Koroškem. Nazadnje so o dveh primerih poročali tudi iz Ljubljane," je pojasnila epidemiologinja pri NIJZ Sanja Vuzem.

Do današnjega dne so skupno odkrili 19 primerov, enakomerno so razporejeni po spolu, po starosti pa so prisotni pri pacientih od pet let naprej. Od vseh primerov je bilo hospitaliziranih 11 oseb, a je zdaj večina že v domači oskrbi. Po zadnjih podatkih se zdravita le še dve osebi s salmonelo.

Ker so oboleli iz različnih regij, so iskali povezavo druge. "V martinovem vikendu so vsi okuženi uživali tatarski biftek istega proizvajalca. Kasneje se je pri njih razvila klinična slika prebavnih težav. Isti biftek so sicer jedle tudi druge osebe, a niso zbolele," dodaja.

Nadzor je sprožila tudi Uprava za varno hrano. "Po prejeti prijavi smo začeli pregledovati tri trgovske verige in dva proizvajalca. Ko smo prišli do proizvajalca, smo ugotovil, da se je tam pojavila salmonela. Inšpekcijski nadzor še teče in za zdaj ne moremo potrditi povezave med primeri pri ljudeh in konkretnim tatarskim biftkom," je povedal glavni inšpektor Branko Podpečan.

Izdelek je sicer že odpoklican iz trgovskih verig. Sicer gre za tatarski biftek Fingušt proizvajalca Mesnine Štajerske. "V podjetju smo izvedli higienski nadzor in zdravniške preglede pri zaposlenih. Preverili smo tudi meso, iz katerega je bil biftek narejen in začimbe," dodaja Nadja Škrk iz UVHVVR. "Podjetje je bilo sicer s strani trgovske verige že 18. novembra obveščeno, da je nek potrošnik imel prebavne težave. Takrat je podjetje že samo vzorce poslalo na analizo. Prejeli so izvid, da gre za salmonelo enteritidis. Če so to isto imeli tudi pacienti, bo analiza šele pokazal. Prisotnost salmonele smo zaznali tudi pri nekaj racah, ki so bile v prodaji v času martinovanja. Ugotoviti moramo, ali so pacienti morda povezani s temi primeri," nadaljuje.

Z bakterijami salmonele je sicer po pojasnilih Vuzmove najpogosteje okuženo surovo meso. Bakterije se širijo s slabo toplotno obdelavo mesa, lahko pa tudi z dotikom ob slabši higieni rok ali z neposrednim stikom z okuženimi živalmi. Pred prihajajočimi prazniki je porabnike pozvala, naj s hrano ravnajo varno in skrbno, preprečujemo navzkrižno okužbo v kuhinji ob pripravi hrane in skrbijo za ustrezno higieno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta