Rdeči alarmi za slovenski turizem: Ogroženih je 20.000 delovnih mest!

DR
19.05.2020 14:15

Turizem starta z ničle, napovedi odpuščanj in stečajev v turistični branži se vrstijo. Nezadovoljni s tretjim protikoronskim paketom, predvsem z ne dovolj dolgim podaljšanjem subvencioniranja čakanja na delo doma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Turistična panoga je tista, ki je vpliv novega koronavirusa začutila med prvimi. Tako so se že februarja pričeli prvi izpadi rezervacij. Vrata turističnih ponudnikov so se sredi marca zaprla vsled odloku vlade o zaprtju in sedaj ne ustvarjajo prihodkov razen manjšega dela turizma, ki mu je odprtje dovoljeno, piše v imenu Turistično gostinske zbornice Slovenije direktor Fedja Pobegajlo.
Turizem je tudi panoga, kjer se napoveduje najdaljše okrevanje in bo med bolj prizadetimi, po napovedih analitikov turistične branže in mednarodnih turističnih študij bo turizem tako na domačem kot na tujih trgih utrpel tudi do 70-odstotni padec prihodkov v letošnjem letu. "Slovenska turistična organizacija napoveduje padec prihodkov slovenskih turističnih družb med 50 in 70 odstotkov. Po najbolj optimističnih napovedih naj bi stanje v turizmu iz leta 2019 dosegli šele v nekaj letih," pravi Pobegajlo in nadaljuje, da zadnja Valiconova raziskava kaže, da gostje še vedno povezujejo počitnice s povečanim tveganjem in se bodo za njih odločali najkasneje.

Andrej Petelinsek
Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta