Turistično gostinska zbornica: Kaže se, da je vlada na turistično panogo pozabila

STA, M.R.
18.05.2020 19:27

Turistično gostinska zbornica Slovenije (TGZS) je vlado pozvala, naj podaljša veljavnost protikoronskih ukrepov za turizem do konca leta. Dobili so namreč informacije, da bi se lahko ukrep čakanja na delo podaljšalo le do konca junija, kar bi jih pahnilo v "brezizhoden položaj". Pozivu so prikimali tudi v Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vinarium
Nataša Juhnov

V TGZS so od vlade glede na dosedanje obljube pričakovali, da bo tretji protikoronski paket namenjen pomoči turistični panogi, ki je v času epidemije covida-19 še posebej prizadeta. Ukrep državne podpore v času čakanja na delo od doma naj bi se podaljšal za štiri mesece oz. do konca leta, računali so na pomoč v obliki sofinanciranja fiksnih stroškov v obliki nepovratnih sredstev ter vire za premostitev likvidnostnih težav.
"Po naših zadnjih informacijah se kaže, da je vlada na turistično panogo pozabila," so danes zapisali v sporočilu za javnost, pod katerim je podpisan direktor TGZS Fedja Pobegajlo. Prejeli so namreč informacije, da bo subvencioniranje čakanja na delo od doma podaljšano le za en mesec, torej do konca junija.
"Po tem scenariju se bodo s 1. julijem v turizmu pričela masovna odpuščanja zaposlenih, saj družbe ne bodo mogle preživeti," so opozorili v zbornici. V kolikor ukrep čakanja na delo ne bo podaljšan vsaj do konca leta, bo v panogi brez dela ostalo okoli 20.000 ljudi, so izračunali.
V zbornici so hkrati sicer pozdravili načrtovan ukrep vlade o turističnih vavčerjih za vse polnoletne državljane Slovenije. Ta ukrep bo v pomoč turizmu pri začetnem okrevanju, ki bo predvidoma večletno, so dodali.
Podoben odziv na osnutek tretjega protikoronskega zakona je danes prišel iz skupnosti naravnih zdravilišč. Kot so navedli v sporočilu za javnost, je podaljšanje ukrepa čakanja na delo trenutno predvideno le za en mesec, do konca junija, subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, ki naj bi ga nadomestilo, pa "v turizmu, z izjemo deloma gostinske dejavnosti, nikakor ne pride v poštev, saj se s tem ne rešuje ohranitve delovnih mest". Turizem namreč zaradi svoje specifične dejavnosti po njihovih navedbah zahteva zaposlene za poln delovni čas.
Potrdili so tudi izračune, da bi v primeru izteka ukrepa čakanja na delo s koncem junija lahko delo v panogi izgubilo okoli 20.000 ljudi.
V tej luči so vlado pozvali k razmisleku, "ali se želi odpovedati turizmu kot najtrajnejši gospodarski panogi, ki neposredno zaposluje približno 25.000 ljudi, večinoma z dolgoletnimi pridobljenimi izkušnjami, obenem pa še približno 28.000 dodatnih delavcev v turizmu, kot so študentje, samostojni podjetniki, upokojenci".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta