(REKLI SO) Ali Žerdin: Kdo je resnična četrta veja oblasti

Petra Lesjak Tušek Petra Lesjak Tušek
28.10.2024 07:00

V Sobotni prilogi Dela o tem, da se o novinarstvu govori kot o četrti veji oblasti, a ta status v resnici pritiče monetarni oblasti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ali Žerdin, urednik, novinar
Tit Košir

"Zakaj ustavni red predvideva, da guvernerja Banke Slovenije predlaga predsednica ali predsednik republike, ne pa, denimo, vlada ali vladajoča koalicija? Zato, ker slovenski ustavni red razume, kako pomembna je neodvisnost monetarne oblasti. Monetarna oblast po slovenskem ustavnem redu ni privesek vladajoče koalicije, temveč oblastna veja, ki je klasični politični mislec baron Montesquieu sicer ni naštel med tremi vejami oblasti, vendar je monetarna oblast v 20. stoletju nedvomno postala četrta, neodvisna veja oblasti. Četudi se o novinarstvu govori kot o četrti veji oblasti, ta status v resnici pritiče monetarni oblasti. Pač, novinarji niso oblast, ker niso izvoljeni, da bi bili oblast. Guverner je izvoljen.

Kriterije neodvisnosti Banke Slovenije je v teh krajih postavil prvi guverner France Arhar. In letvico je dvignil visoko. Mitja Gaspari, drugi guverner, je sicer več mandatov deloval kot finančni minister, vendar je svojo strokovno pot začel v centralni banki. Anton Rop se morda ne zdi izvoljiv, vendar ima za sabo službo v Evropski investicijski banki, ustanovi, ki zaposluje več kot 4000 ljudi. V žepu ima doktorsko disertacijo frankfurtske šole za finance in menedžment. Tako kot guvernerja Gaspari in Kranjec je bil finančni minister. Predsednik vlade je bil v času, ko je Slovenija vstopila v EU. Ne zdi se všečen. Nikakor se ne zdi prijeten. Stranke LDS, ki jo je nekoč vodil, ni več. Talenta, da bi ob klicu kateregakoli predsednika vlade ali finančnega ministra stal mirno in salutiral, pa Tone Rop nima." 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Več vsebin iz spleta