Robert Golob ali Andrej Plenković: Kdo je "častil" polet v Granado? In zakaj je bila na letalu tudi Tina Gaber?

Miha Raičevič Miha Raičevič
06.10.2023 10:35

V četrtek smo poročali, da sta premierja Slovenije in Hrvaške Robert Golob ter Andrej Plenković skupaj potovala v Granado na tretje zasedanje Evropske politične skupnosti (EPS). Kdo pa je plačal polet?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hrvaški premier Andrej Plenković, slovenski premier Robert Golob  in njegova spremljevalka Tina Gaber
Twiitter/Andrej Plenković

Potem ko se je vlada zavezala, da bo znižala stroške potovanj v tujino, je včeraj premier Robert Golob na zasedanje EPS v Granado, kjer se je srečal z okoli 50 voditelji drugih držav, odpotoval skupaj s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem. Slednji je na Twitterju tudi objavil fotografijo iz letala. Danes se bosta oba voditelja udeležila še neformalnega vrha članic Evropske unije.

V kabinetu slovenskega predsednika vlade so za Večer pojasnili, da je Goloba na pot z letalom povabil Plenković. Glede stroškov leta pa so dodali, da jih bo v celoti kril kabinet hrvaškega premierja. "Na povabilo predsednika Vlade Republike Hrvaške Andreja Plenkovića sta premier Golob in njegova partnerka v Granado potovala s hrvaškim vladnim letalo. Kabinet predsednika vlade Republike Slovenije z včerajšnjim letom (in današnjim povratkom) ne bo imel nobenih stroškov. Bo pa ob naslednji priložnosti ponudil hrvaškemu predsedniku vlade, da leti skupaj z našim," so nam odgovorili v Golobovem kabinetu.

Sicer pa to ni prvič, da sta premierja potovala skupaj. Že v začetku junija smo poročali, da sta na sestanek EPS v Moldavijo letela s slovenskim falconom.

Spomnimo, da je vlada v sredo sprejela sklep, s katerim so ministrstvom naložili, naj nemudoma pristopijo k načrtu za racionalizacijo potnih stroškov. Premier Golob je prepričan, da morajo pristojne službe narediti vse za racionalizacijo svojega delovanja, materialni stroški pa da so področje, kjer je to zagotovo mogoče. Sam rešitev med drugim vidi tudi v skupnih poteh z voditelji oziroma funkcionarji drugih držav.

Zakaj je bila na letalu tudi Tina Gaber?

Sicer pa nas je zanimalo tudi, kakšna je vloga Tine Gaber na zasedanju EPS in neformalnem vrhu EU. Odgovorili so nam: "V sklopu vrha poteka tudi damski program, ki se ga bo udeležila tudi partnerka predsednika vlade gospa Tina Gaber."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta