Robert Golob izvoljen za predsednika stranke Gibanje Svoboda

Luka Mlakar Luka Mlakar
26.01.2022 18:48

Nekdanji šef uprave Gen-I Robert Golob je na današnjem kongresu od Jureta Lebna prevzel vodenje stranke Z.Dej, ki se je preimenovala v stranko Gibanje Svoboda. Za podpredsednico stranke je bila izvoljena nekdanja sodnica Urška Klakočar Zupančič, za generalnega sekretarja pa nekdanji novogoriški župan Matej Arčon.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Robert Golob je bil na kongresu izvoljen za predsednika stranke Gibanje Svoboda.

Robert Balen

Današnji kongres stranke Z.Dej je potekal na daljavo in brez prisotnosti medijev. Člani stranke so izvolili novo vodstvo stranke, ki se je na drugem kongresu preimenovala v Gibanje Svoboda. Okoli 170 delegatov je za njenega predsednika izvolilo nekdanjega predsednika uprave Gen-I Roberta Goloba. Podpredsednica stranke je postala pravnica in nekdanja sodnica Urška Klakočar Zupančič, generalni sekretar pa nekdanji novogoriški župan Matej Arčon. Za predsednico sveta stranke bodo jutri potrdili kardiologinjo Mirto Koželj. "To je ogrodje ekipe. Danes smo vzpostavili platformo, v kateri vabimo vse, da se nam pridružijo. In verjamem, da bo ekipa v naslednjih dnevih in tednih še zrasla, ker se ji ljudje pridružujejo vsak dan," je dejal Golob.

Golob: Podnebna agenda ostaja na prvem mestu

Kandidatno listo za letošnje parlamentarne volitve bodo v stranki po njegovih besedah potrjevali na marčevski volilni konvenciji in kongresu. "Listo bomo potrjevali z zbiranjem podpisov," je dodal Golob. Programska izhodišča nove stranke so po njegovih besedah podobna, a so močnejša od tistih, ki jih je imel Z.Dej. Kot je povedal Golob, podnebna agenda ostaja na prvem mestu, sledijo pa ji zdravstvo in izzivi medgeneracijskega dialoga, ki se dotikajo tako mlajše kot starejše generacije: "Ta programska izhodišča so tista, ki jih je kongres danes potrdil in okoli katerih nameravamo združevati naše podpornike in simpatizerje."

Podnebna agenda ostaja na prvem mestu, je dejal Robert Golob.

Robert Balen

"Ponosno lahko povem, da se bomo poleg podnebne agende zavzemali tudi za spoštovanje, svobodo, demokracijo in ponovno vzpostavitev vladavine prava. Zavzemali se bomo za vključujočo družbo z jasno začrtanimi mejami, kaj je dovoljeno in kaj ne," je pojasnila Klakočar Zupančičeva. Arčon je medtem poudaril, da je njegova naloga pripraviti ekipo, ki bo nastopila na kandidatni listi za parlamentarne volitve 24. aprila. "Čaka nas res trdno delo, z željo, da dobimo čim boljše in čim bolj kvalitetne poslanke in poslance in seveda vse ostale kandidate," je poudaril Arčon in dodal, da verjame, da bo njihova lista na volitvah dosegla zmago.

Tivolska 48 SI-1000 Ljubljana Slovenija Telefon +386 (1) 24 10 100 Telefaks +386 (1) 43 42 970 E-pošta desk@sta.si O STAfoto Splošni pogoji Reševanje sporov Pomoč O agenciji Politika zasebnosti Oglaševanje Kontakt Splošni servis Angleški servis
Robert Balen

Leben: Politika ni umetnost enega človeka

Preden so za novega predsednika stranke Gibanje Svoboda izvolili Goloba, je z mesta predsednika Z.Dej odstopil Jure Leben. "V čas, ko v Sloveniji domuje umetno ustvarjena razdvojenost, se tukaj zbrani združujemo, povezujemo in sodelujemo v novi politični platformi," je pred člani stranke poudaril Leben. Stranka je po njegovih besedah nastala v upanju, da slovenskemu političnemu prostoru ponudijo drugačen način dela: "Zedinili smo se okoli štirih temeljnih postulatov, ki so za stranko nedopustne kršenja. Gre za temeljne maksime svobode, spoštovanja, demokracije in strpnosti. Danes, leto dni kasneje, so te vrednote toliko bolj neprecenljive." Leben je poudaril, da je k sklicu današnjega kongresa priložil svojo odstopno izjavo, a hkrati dodal, da s tem nikoli ne odstopa od temeljnih vrednot stranke: "Svoboda, spoštovanje, demokracija in strpnost je moj in naš način življenja."

Robert Balen

Leben je povedal, da je prepričan, da okoljevarstvene poti posameznik ne more prehoditi sam: "Skupaj se moramo boriti za okolje, vsak dan, vsak od nas. Taisto velja za politiko. Politika ni umetnost enega človeka. Politika je umetnost skupnosti, delo skupnosti za skupnost." Kot je poudaril, je ponosen na to, da je potencial njihove stranke prepoznal največji izzivalec premierja Janeza Janše ter "aktualne koalicije zlobe in teme". Kot je poudaril, Goloba izjemno spoštuje in verjame, da bodo z njim "naša država, naše okolje in naše vrednote v varnih rokah". Leben je ob tem dodal, da se z mesta predsednika Z.Dej umika tudi zaradi svoje družine, ki ga po posvojitvi hčerke potrebuje vsaj toliko kot država potrebuje Goloba.

"V strankah KUL vidimo našega naravnega zaveznika"

Golob pred kongresom ni razkrival, kdo so posamezniki, ki ga bodo spremljali na njegovi politični poti. V njegovo stranko sta že vstopila tudi nepovezana poslanca Janja Sluga in Jurij Lep, ki sta prav tako sodelovala na današnjem kongresu. Sluga je za STA pojasnila, da sta se z Lepom "pridružila projektu, ki je popolnoma drugačen od vseh, ki v tem trenutku obstajajo". Po njuni oceni je ta projekt prav to, kar v tem trenutku potrebuje razklana in polarizirana Slovenija. Sluga in Lep na Goloba gledata tudi kot dobrega kandidata za predsednika vlade z vsemi kompetencami, ki jih človek potrebuje za takšno funkcijo.

Golob je dejal, da v strankah koalicije KUL vidijo svoje naravne zaveznike.

Robert Balen

Na sodelovanje z Golobom medtem še vedno računajo v stranki LIDE, ki jo vodi predsednik državnega zbora Igor Zorčič in v DeSUS. Ko gre za voditelje strank koalicije KUL, se bodo ti na skupnem sestanku z Golobom sestali prihodnji torek. Golob je danes dejal, da se bodo sestanka s predsedniki LMŠ, SD in SAB ter koordinatorjem Levice zagotovo udeležili. "V strankah KUL seveda vidimo našega naravnega zaveznika zato, ker verjamemo, da moramo, če hočemo priti do svobode, kar je naš glavni cilj, sodelovati z vsemi tistimi, ki spoštujejo iste vrednote spoštovanja, sodelovanja, solidarnosti, zagotovo pa ne sovraštva," je dejal Golob. Na vprašanje, ali bo njegova stranka peta stranka koalicije KUL, pa je odgovoril, da je o tem še prezgodaj govoriti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta