Rok Snežič potrdil, da se je vrnil v Slovenijo. Ima svojo razlago odhoda iz BiH in se misli za pravoslavni božič vrniti

31.12.2020 17:36
Portal Istraga.ba poroča, da je Mariborčan državo zapustil v četrtek popoldne na mejnem prehodu Gradiška in bil s tem formalno izgnan. Bosanski mediji o spornem poslovnežu, ki je zadnja leta večino časa bil v Banjaluki v Republiki srbski, pišejo, da se je predstavljal za svetovalca aktualnega slovenskega premierja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rok Snežič
Robert Balen

"Rok Snežič, slovenski poslovnež in svetovalec premierja Janeza Janše, je bil danes formalno izgnan iz BiH." To je objavil bosanski portal Istraga.ba. "Snežič je okoli 13.30 na mejnem prehodu Gradiška zapusti BiH, potem ko so ga varnostne službe razglasile za nacionalni in gospodarski varnosti Bosne in Hercegovine nevarno osebo." 

Istraga.ba: Ni več dobrodošel!

Mariborčan, ki rad pove, da ima s Pravne fakultete v Banjaluki sveži doktorat iz davkov, naj bi se z odhodom izognil neizbežni deportaciji, pišejo bosanski mediji. V BiH je nazadnje prišel 26. decembra, ko ga mejna policija še ni imela na seznamu nezaželenih oseb. Danes pa naj bi mu bili na meji sporočili, da od tega tedna v Bosni in Hercegovini ni dobrodošel in da mora državo zapustiti. 

Snežič, še piše Istraga.ba, se je v BiH predstavljal kot svetovalec zdajšnjega predsednika slovenske vlade. "Na slovenskih televizijah je objavljal pozive poslovnežem, naj na območju BiH ustanavljajo firme, da si zmanjšajo davčna bremena."

Že včeraj smo objavili, da je Snežič, ki si je v BiH zgradil finančni imperij in se ga povezuje z dvomljivimi finančnimi potezami v zvezi z zdaj glavno vladno stranko SDS, očitno pred deportacijo.   

Eden od razlogov za nezaželenost v Bosni in Hercegovini naj bi bilo odpiranje fiktivnih podjetij na območju Banjaluke v Republiki srbski, pri čemer je, kakor je sam priznal, sodeloval, je poročal Capital.ba. Snežič je ves čas trdil, da ne gre za nič nezakonitega, temveč za "davčno optimizacijo" oziroma zakoniti prihranek denarja.

Snežič: "Mejne organe sem vprašal, ali imajo kaj proti meni"

Rok Snežič je včeraj iz Banjaluke za Večer povedal, da ne ve nič in da ga zanima, katero sodišče je odredilo njegov izgon in kdo ima prste vmes. Češ, če se mu prepoveduje vstop v državo, se bo moral očitno obrniti na ESČP.

Da ni v nobenem kazenskem postopku niti ni kaznovan, je ponavljal danes tudi za medije v BiH. V Banjaluki da je le prokurist podjetja, ki dela zakonito ... 

Na Večerove klice se danes najprej ni odzival, nato pa je potrdil, da je že v Sloveniji. Na mejni prehod BiH da se je odpravil preverit, kakšen bo postopek. Mejne organe je vprašal, ali se ga sumi kakšnega kaznivega dejanja. "Odgovorili so, da bi me morali odpeljati na zaslišanje v Sarajevo, če bi imeli kaj proti meni, a nimajo. Normalno sem prestopil mejo."

Na vprašanje, ali ni bilo tako zato, ker je sam odšel tik pred uradno deportacijo, še enkrat pove isto.

In kaj bo zdaj naredil? Za pravoslavni božič v začetku januarja se vrača v Banjaluko, pravi. "So pa do mene prišle informacije, da so iz Slovenije dobili namig, češ da sem nevaren agent, ki rušim politično situacijo v BiH. Neumnost!"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta