Prek kriptosveta do medicinske opreme: O Mariborčanu so pisali kot o kralju piramid

Damijan Toplak
19.12.2020 09:09
Ministrstvo za zdravje je v izteku mandata odstopljenega Tomaža Gantarja za nakup okvirno pol milijona hitrih antigenskih testov za diagnostiko novega koronavirusa kot najugodnejšega ponudnika izbralo družbo Majbert Pharm
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Družba Majbert Pharm je ponudila najnižjo ceno, in sicer 1,982 evra z DDV za test. Foto: EPA
Hemanta Shrestha

Družba Majbert Pharm je ponudila najnižjo ceno, in sicer 1,982 evra z DDV za test. Prvo delno dobavo hitrih testov bodo skladno s pogodbo izvedli v ponedeljek.

Podjetje Majbert Pharm ima sedež na naslovu Stegne 21c v Ljubljani tik ob stavbi Planet TV. Ustanovljeno je bilo leta 1998, po 45-odstotna lastnika pa sta od maja letos Klemen Nicoletti in Alan Amadej Eferl, desetodstoten je lasten poslovni delež. Podjetje s povprečno enim ali dvema zaposlenima je lani imelo 376 tisoč evrov prihodkov in dobrih enajst tisoč evrov čistega dobička, njegova dejavnost pa je trgovina na debelo s farmacevtskimi izdelki ter medicinskimi potrebščinami in materiali.

Oba sedanja lastnika Majbert Pharma sta znana iz sveta kriptovalut. Baza Erar kaže, da v zadnjih nekaj letih Majbert Pharm največ proda ljubljanski biotehniški in medicinski fakulteti, UKC Maribor, Institutu Jožefa Stefana, Kemijskemu inštitutu in drugim javnim naročnikom. O Mariborčanu Alanu Amadeju Eferlu je leta 2018 spletna stran Kriptoreporter.com, ki opozarja pred piramidnimi prevarami vlagateljev, pisala kot o kralju piramid, ki da živi razkošno življenje v Dubaju in zapravlja denar iz piramidnih shem Coinspace, Bereal Estate, Estatium in drugih, pri piramidi Bereal Estate naj bi bil sodeloval tudi takratni vodja globalne prodaje pri Xaurumu Klemen Nicoletti.

Portal Necenzurirano.si pa je lani pisal, da so mrežo Dijane Đudić (ta je SDS uredila kredit in je poslovno povezana z Rokom Snežičem, čeprav sam to zanika) uporabljali tudi kralji kriptopiramidnih shem, konkretno Eferl in Nicoletti. Oba naj bi bila med štirimi dejanskimi lastniki sheme Bereal, ki je vlagateljem pri različnih nepremičninskih poslih obljubljala 130-odstotni donos, kar se je izkazalo za prazne obljube. Kasneje so zagnali projekt Estatium, ki je s predprodajo istoimenskih kriptožetonov zbral dobra dva milijona evrov, nato pa nehali komunicirati z vlagatelji, so še pisali na Necenzurirano.si. Alan Amadej Eferl, sicer diplomirani profesor športne vzgoje, je bil leta 2010 finalist izbora za mistra Slovenije. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta