S 44 glasovi je Marjan Dikaučič postal novi pravosodni minister: "Zdaj se začne resno delo, še nocoj." Kdo ga je podprl?

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
15.06.2021 18:41
DZ je zvečer potrdil Marjana Dikaučiča za pravosodnega ministra. 44 poslancev je glasovalo za, 41 proti. Izvoljena tudi dva člana sodnega sveta.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Predsednik vlade Janez Janša se seje, na kateri odločajo o kandidatu za ministra Marjanu Dikaučiču, v začetku ni udeležil, čeprav je bila njegova obrazložitev predvidena. V SDS sicer po besedah Dejana Kaloha ocenjujejo, da je Dikaučič že na četrtkovi predstavitvi na parlamentarnem odboru prečesal vsa relevantna področja in podsisteme, ki spadajo pod pravosodni resor ter ponudil rešitve. Po njegovih navedbah kandidat "ne sodi v nobeno od pravniških omrežij, kar je zelo dober signal, da bo kot pravosodni minister deloval brez pritiskov in se bo neobremenjeno posvečal pravosodnemu resorju". 

V SMC so po besedah poslanke Mojce Žnidarič prepričani, da Dikaučič pozna sistem in težave pravosodja iz prakse, verjamejo pa, da se bo zavzemal za "avtonomno pravosodje in vladavino prava". V NSi svojega stališča o kandidatu danes niso predstavili. 

Proti kandidatu so ostre puščice v zadnjih dneh pošiljali iz opozicijskih LMŠ, SD, SAB in Levice, tudi nepovezanih poslancev. Na parlamentarnem odboru za pravosodje, kjer se je Dikaučič prvič predstavil javnosti, so bili kritični do njegovih kompetenc in preteklih izkušenj, tako tudi na današnji seji.

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je povedal, da je težko razpravljati in odločati o nekom, ki da ga je predsednik vlade predstavil samo v treh stavkih, brez življenjepisa in referenc: "Bila je priložnost in bila so pričakovanja, da bo predsednik vlade kandidata za pravosodnega ministra predstavil danes na seji, na kateri odločamo o kandidatu, pa tega spoštovanja do državnega zbora ni." Golubović je ocenil, da gre za "slamnatega moža, slamnatega kandidata" in poudaril, da nimajo težav z njegovo mladostjo, niti ne anonimnostjo: "Težava je, da o njem in njegovem delu ne vemo nič oziroma 'bore malo'". 

 "Od Dikaučičevega bodočega šefa smo dobili trivrstično obrazložitev kandidature, ki bi jo lahko strnili v nekaj besed in rekli, da je to pač moj predlog za ministra," je bila kritična tudi vodja nepovezanih poslancev Janja Sluga. In še: "Sprašujemo se, ali se v teh nekaj besedah predsednika vlade zrcali vse zavržno podcenjevanje najvišjega zakonodajnega telesa v državi ali pač res ni nobene vsebine o kandidatu, s katero bi lahko utemeljil njegovo kandidaturo."

Robert Balen

Precej kritičen je bil vodja poslancev DeSUS Franc Jurša. Izpostavil je, da so kandidata konkretno spoznali šele na predstavitvi odbora, saj da je svež obraz in njegovega ozadja niso poznali: "Kandidat je oseba, ki nima izkušenj z zahtevanega področja. Čeprav verjamemo, da se posameznik lahko nauči marsikaj, je vodenje tega resorja lahko težka preizkušnja za neizkušeno osebo, kot je Dikaučič."

Poleg tega je Jurša dejal še: "Dodatno skrb so nam vzbudili zapisi, da je kandidat vpleten v zgodbe s slamnatimi podjetji. Še vedno so sveži članki in zapisi medijev pred dnevi, da so tudi s pomočjo zaposlovanja preko slamnatih podjetij za dobra dva milijona evrov oškodovali več kot 400 delavcev v gradbeništvu. Pravosodni minister bi moral takšen kriminal preganjati in ne biti kakorkoli povezan z njim. V predstavitvi kandidata smo tudi zaman čakali stališče glede delegiranih tožilcev." 

O Dikaučiču smo podrobneje v Večeru sicer že poročali, ugotavljali pa, da predstavlja neznanko tako politični kot tudi širši javnosti. Štiridesetletni diplomirani pravnik se je pri dosedanjem delu srečeval z javnim in zasebnim sektorjem, delovne izkušnje pa pridobival na sodišču, v odvetniški pisarni in gospodarskih družbah. Licenco za stečajnega upravitelja je dobil leta 2018, vendar do danes odmevnejših stečajev ni vodil. 

Na položaju bo nasledil Lilijano Kozlovič, odstopljeno zaradi nestrinjanja z odločitvijo vlade, da ponovi postopek imenovanja evropskih delegiranih tožilcev. Kritike na svoj račun je v izjavi takoj po potrditvi takole zavrnil.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta