S humanitarno katrco bivšega predsednika dosegli in presegli vse, kar je bilo možno

Urška Polanc Urška Polanc
28.03.2023 18:23

Bili smo na eni zadnjih postaj koroškega popotovanja nekdaj Pahorjeve katre, v mestni občini Slovenj Gradec. V katrinem skladu je zdaj že več kot 183 tisočakov, akcija traja še do petka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdaj že legendarna katrca v Slovenj Gradcu 
Urška Polanc

Unikatna dobrodelna zgodba katrce in treh mušketirjev, bratov Fratar (Aleksander, Zlatko in Jože), bo kmalu zaključena. "Stopimo skupaj še te tri dni in dokažimo, da nam je mar za male borce, ki niso nič krivi, in jim lahko vsaj malo polepšamo te dneve, mesece, celo leta, ki jih nekateri preživijo na oddelkih," je danes v Slovenj Gradcu pred Rotenturnom zbrane nagovoril Aleksander Fratar. Zbrana sredstva bodo namreč namenili Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, Junakom 3. nadstropja in Inštitutu Zlata pentljica.

Naporna je (bila) zanje misija, ki so si jo zadali, okoli 600 kilometrov so s katro, nekdaj last bivšega predsednika Boruta Pahorja, prevozili po Koroški, predstavili so jo na okoli 130 koncih, od občin do zasebnih obiskov, vsi namreč želijo postati del katrine zgodbe. "Zadnjih 14 dni je katra največ potovala, vsi so začeli klicati. Če je le bilo možno, smo se odzvali na vsa povabila. Sodelovali so vsi naši dobavitelji, poslovni partnerji, na tak način, da smo šli okrog, se fotografirali, smo se jim želeli tudi zahvaliti," so povedali bratje. Da je Koroška močna in dobrodelna regija, vsak je nekaj prispeval po svojih zmožnostih, dodajajo in izpostavljajo tople sprejeme po Dravski dolini, nato v Mislinjski. Bilo je naporno, a bi vse še enkrat ponovili, razmišlja Zlatko Fratar. "Spoznali smo veliko zgodb iz lokalnega okolja, junakov, veliko je bilo čustvenih trenutkov. Zvečer, ko prideš domov in o tem poveš družini, hitro pritečejo solze. Mislim, da smo presegli vse, kar je možno," je povedal Aleksander. Več kot 183 tisočakov je namreč že zbranih v katrinem skladu. "Dokazali smo, da znamo Korošci stopiti skupaj, tudi mi kot družina Fratar pa smo dokazali, da pošteno delamo vsa ta leta - če mi ne bi bili pošteni, odziv ne bi bil takšen," razmišlja Aleksander.

Bratje Fratar so zbrali že skoraj 200 tisoč evrov. 
Urška Polanc

Mestna občina z izvirno donacijo

"Poklon družini Fratar za dvojno dobrodelnost, ki jo izvajajo - da so bili zmagovalci v prvem krogu, pa tudi, da so katro pripeljali na Koroško. Tudi naša mestna občina je v imenu vseh naših občanov prispevala k dobrodelnosti, in sicer ravno toliko evrov, kot je letnik te katrce (1991)," je povedal župan občine Slovenj Gradec Tilen Klugler. Zbranim je zaupal, da je bil tudi njegov prvi avto katrca, nanjo ga vežejo lepi spomini, zato ima mogoče še večjo empatijo do tega projekta in vozila, s katerim so se ta dopoldan fotografirali Slovenjgradčani. "Ta znesek 1991, kot je letnica katre, je 'top' ideja. V vsaki občini smo zbrali - če potegnemo povprečje in vključimo še anonimne prispevke -, od tri do štiri tisoč evrov," je povedal Zlatko. Kaj pravijo, kakšen bo končni znesek, smo vprašali. "Že štiri naše mejnike smo presegli. Občutek imam, da bo 205 tisočakov - ne vem, zakaj," je dejal Zlatko.

Da bodo katrco, ko bo šla, pogrešali, zdaj priznavajo bratje. Razmišljajo pa že tudi o primeru, kako ravnati, če bi v žrebanju, ki bo prihodnji torek, 4. aprila, v dvorani ŠPIC D v Dravogradu, katro dobil nekdo, ki je ne želi imeti v lasti. Dogovarjali so se že, da bi jo lahko prodali v muzej v Francijo, znesek, za katerega bi jo muzej odkupil, pa bi spet donirali naprej.

Kjerkoli se katra ustavi, je zanimanje veliko.
Urška Polanc

Tudi mladim pokazati dobrodelnost

Da so kot družina zdaj še bolj povezani in močni, razmišlja Jože Fratar, ob tem pa izpostavlja še podporo vseh njihovih partneric, prav tako otrok, posebej Sandijeve hčere Lu, ki ves čas skrbi za objave na družbenih omrežjih. Tudi na tak način so dobrodelno zgodbo zasledili številni otroci, denimo tudi vnuki Slovenjgradčanke Silve Javornik. "Vsi so zdaj živeli s tem, doma se pogovarjamo, družbena omrežja, vse prispeva k temu, da se ve, kaj je dobrodelnost in kaj je naredila ta družina," je povedala.

Da se tudi v vrtcu veliko pogovarjajo o dobrodelnosti, nam je pred dvoletniki in triletniki, ki so si prišli ogledat katro, povedala vzgojiteljica Natalija. "To, da je danes tu katra, je bila idealna priložnost za nas, prišli pa smo si pogledat še prijatelje iz vrtca, ki so nastopali. Skratka imeli smo lep sprehod v mesto. Zdi pa se mi pomembno, da že tako mladim pokažemo to. Vsaka takšna stvar, ko lahko pomagamo drugim, je dobrodošla, pozitivna," razmišlja. Tudi nekaj gimnazijcev si je ob povabilu učiteljice ogledalo sprejem. "Zelo lepo se nama zdi, da je nekdo pripravljen donirati iz lastnega žepa za pomoč drugim," sta povedali Maja in Valentina, ki obiskujeta prvi letnik. Kakšna pa se njima zdi katra, smo vprašali. "Zanimiva," sta povedali v smehu. Da je prišla in donirala že zadnjič, ko so katro v Slovenj Gradcu sprejeli rokometaši, nam je še povedala Slovenjgradčanka Silva Javornik: "Zelo sem ponosna nanje, njihovega očeta poznam že 55 let, vsa čast obema staršema, kako sta vzgojila svoje otroke. Dali so misliti marsikomu, ki ima, pa ni daroval ..."

Urška Polanc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta