S ponedeljkom PCT in maske, kjer obstaja nevarnost izbruha okužbe, to je skoraj povsod in za vse. Poklukar: Čas je za razum, alternativa črna jesen

Vanessa Čokl
04.09.2021 14:30
Vlada je na sobotni dopisni seji sprejela nov odlok z ukrepi na podlagi črnih projekcij jeseni, če ne povišamo deleža precepljenih. Samo za redke izjeme PCT in maske ne bodo v veljavi. Tistega, ki pogoja PCT ne bo imel, mora ponudnik, delodajalec itd. zavrniti. Alternativa je le ena, in to je zapiranje javnega življenja, česar si ne želimo. Covid ne bi bil naš problem, če bi bili ustrezno precepljeni, je na tiskovni konferenci opozoril minister za zdravje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Poklukar
 
Robert Balen

Če bo oktobra, ko se pričakuje vrh četrtega vala, precepljenost pri nas 70-odstotna, bi takrat imeli zasedenih 1600 postelj s covidskimi bolniki. Ob 51-odsotni precepljenosti (to pomeni milijon precepljenih) pa 2900 postelj, to je dvakrat toliko kot v vrhu drugega vala epidemije lansko leto. Pri 51-odsotni precepljenosti jeseni bi bilo zasedenih 560 postelj na intenzivnih oddelkih. Pri 70-odstotni precepljenosti pa pomembno manj - po projekcijah "izredno težke jeseni", ki jih je na sobotni vladni tiskovni konferenci predstavil minister za zdravje Janez Poklukar, 320.

"Govorimo o življenjih ljudi"

Projekcije so neusmiljene tudi pri pričakovanih smrtih na vrhu četrtega vala, če hitro ne dvignemo precepljenosti, je opozoril. Če bi bila precepljenost oktobra 51-odstotna, se moramo bati 1000 smrti. Pri 70-odstotni precepljenosti se ta številka skoraj prepolovi. Minister je prepričan, da si nihče ne želi, da se črni scenariji uresničijo: "Govorimo o življenjih ljudi - to so tragične zgodbe, ki jih lahko preprečimo s cepljenjem." Covid ne bi bil naš problem, če bi bili ustrezno precepljeni, je opozoril Poklukar.

Zaradi vsega naštetega je vlada na dopisni seji sprejela odlok z novimi ukrepi. Veljati bo začel že s ponedeljkom in se uveljavljal skozi naslednji teden. Novi odlok razširja pogoj PCT praktično na vse in povsod, kjer obstaja nevarnost izbruha okužbe oziroma prihaja do stikov ljudi. Neizpolnjevanje pogoja PCT bo delodajalcu ali na primer ponudniku storitev dalo v roke možnost, da delavca ali potrošnika zavrne. Preverjanje poteka ob vstopu. 

Prav tako bodo maske, z nekaj izjemami, obvezne v zaprtih prostorih in tudi zunaj, kjer ni mogoče zagotoviti ustrezne varnostne razdalje.   

Torej: pravilo PCT in maske ne bo veljalo le tam, kjer je vlada to izrecno določila, teh izjem pa je malo. Brez pogoja PCT bo mogoče v trgovino, v lekarno, na bencinsko črpalko, banko, pošto, na servis, dostavit ali prevzet hrano, po otroka v vrtec in šolo do 3. razreda, veljal ne bo za mlajše od 12 let ...

Maske ne bodo obvezne za mlajše od 6 let in za učence do vključno 5. razreda, a le, kadar so v matični učilnici. Prav tako ne za vzgojitelje predšolskih otrok in učitelje, kadar predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala, govornike v zaprtih javnih krajih oziroma prostorih, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 1,5 metra, in osebe, ki izvajajo športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja poldrugega metra. Nošnja maske ne bo obvezna tudi na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, kjer se upošteva pogoj PCT, je določila vlada.

V petek 741 okužb. September ključen za precepljenost

Po 3748 testih PCR so včeraj pri nas potrdili kar 741 okužb s covidom-19, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Nekoliko pozneje pa tudi današnji mejnik: s soboto je v Sloveniji presežena številka  1.000.000 cepljenih s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19. Minister Poklukar se je ponovno zahvalil vsem, ki so se že cepili. To, kako bomo živeli jeseni, je izključno v naših rokah, sporoča državljanom in državljankam: "Na nas vseh je, da storimo, kar moramo," je ponovno pozval, virus nikakor ni samo stvar zdravsta. Cepljenje še vedno zmerno narašča, je ocenil, a septembra se mora zgoditi pospešek, da bi lažje obvladovali virus in se izognili črnemu oktobru ter v končni posledici tudi zapiranju javnega življenja.

Minister pričakuje, da bo vlada najpozneje do konca naslednjega tedna sprejela tudi novi semafor ukrepov in omejitev. Nižja kot bo precepljenost v državi, strožji bo, to je jasno, da lahko pričakujemo. V drugi polovici novega tedna bi lahko cepilni centri po njegovih besedah predvidoma začeli izvajati cepljenje s tretjim odmerkom pri starejših od 70 let, kroničnih bolnikih, posameznikih z oslabljenim imunskim sistemom ter tistih, ki se bodo za to odločili prostovoljno.  

V povprečju je bilo v zadnjih sedmih dneh vsak dan pozitivnih 531 testov. Tako imenovanih aktivnih okužb je ta čas v državi visokih 6682.

V petek so opravili še 36.825 hitrih testov.

Po podatkih vlade in Sledilnika sta včeraj dva človeka bitko z virusom izgubila. Skupno se v bolnišnicah zdaj zdravi 189 obolelih, 32 več kot dan prej. Na oddelkih za intenzivno nego leži 44 bolnikov, najmlajši ima 24 let. Najmlajši zdravljeni na navadnem oddelku je star 19 let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta