Šarec: Do prehodne vlade bo možno priti le, če Desus in SMC ugotovita, da sta v napačni vladi

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
08.07.2020 16:23

V LMŠ bi vendarle bili pripravljeni podpreti prehodno vlado, vendar pod nekaj pogoji, pravi šef največje opozicijske stranke in nekdanji premier Marjan Šarec

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubljana. Državni zbor. Pred državnim zborom. Izjave poslancev. Marjan Šarec
Robert Balen

"Cilj je čim prej priti do volitev in postaviti vlado, ki bo po volji ljudstva, tako, kot se bodo ljudje odločili na volitvah. Dejstvo pa je, da zaradi vseh zakonskih oziroma poslovniških zahtev to v našem sistemu ne gre tako enostavno. Glede na to, da so veliki pritiski tudi na našo stranko, češ da nismo za konstruktivno nezaupnico, jasno povemo, da smo za to, vendar pod pogoji, ki smo jih navedli," je danes povedal prvak opozicijske LMŠ Marjan Šarec. V sporočilu, ki ga je objavil tudi na družbenih omrežjih, je navedel pogoje, in sicer da mandatar ne bi bil član nobene politične opcije, predsedniki strank ne bi bili na vidnih političnih funkcijah, mandatar bi izkazal predhodno podporo z vsaj 46 podpisi, pred zaprisego pa bi vsi podpisali sporazum, kjer bi natančno opredelili vsa ključna vprašanja, zlasti pa določili datum razpisa novih volitev, ki bi morale biti izvedene najkasneje v roku pol leta.
{twitter}https://twitter.com/ZanaVertacnik/status/1280842721985548288{/twitter}
Šarec je zavrnil navedbe, da bi konstruktivno nezaupnico prej kategorično zavračali, je pa povedal, da ima ta možnost veliko pomanjkljivosti ter da stvari niso "tako enostavne, kot si jih nekateri predstavljajo". Ob tem je povedal: "To bi bilo možnno izvesti pod predpostavko, da vsaj dve stranki iz te vlade, Desus in SMC, ugotovita, da sta v napačni vladi in da poslanke in poslanci priznajo svojo zmoto ter podprejo neko drugo opcijo. Morda je ravno zato najboljša takšna varianta, da je ta vlada čim bolj nevtralna in ne bo nihče imel očitkov. V izogib temu bi bila prehodna in nevtralna vlada po avstrijskem modelu za nas najbolj sprejemljiva možnost. Pravzaprav tudi edina, ki bi imela možnost uspeti, vse ostalo bi pomenilo tekmovanje in željo po pomembnosti," je Šarec povedal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta