SDS poziva premierja Goloba, naj zamenja Emilijo Stojmenovo Duh: "Ministrica za svojo šlamastiko obtožuje druge"

Luka Mlakar Luka Mlakar
24.01.2024 12:07

V SDS ministrici za digitalno preobrazbo Emiliji Stojmenovi Duh očitajo, da je posel nakupa 13 tisoč prenosnih računalnikov vodila neodgovorno, netransparentno in nesmotrno. Interpelacijo bodo predvidoma vložili jutri.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V SDS menijo, da Emilija Stojmenova Duh ne bi smela biti več ministrica.
Robert Balen

Potem ko so zaradi afere sodna stavba že prejšnji teden napovedali vložitev interpelacije proti pravosodni ministrici Dominiki Švarc Pipan, bodo v največji opozicijski stranki SDS zaradi spornega nakupa 13 tisoč prenosnih računalnikov interpelirali tudi ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh. Interpelacijo zoper Stojmenovo Duh bodo predvidoma vložili jutri, ministrici pa očitajo, da je nakup računalnikov vodila neodgovorno, netransparentno in nesmotrno.

Lisec: Ministrica ima problem, ker ne ve, kaj storiti

V SDS v povezavi z omenjenim poslom opozarjajo, da je ministrstvo za 6,5 milijona evrov kupilo prenosnike brez operacijskega sistema in protivirusne zaščite. Kot je spomnil Lisec, so v SDS ministrici doslej postavili tri pisna poslanska vprašanja na temo nakupa računalnikov. "Z vsakim vprašanjem je bilo manj odgovorov in več zavajanj, upam si reči celo laži," je poudaril Lisec in dodal, da jih žalosti, da ministrica ne prevzame odgovornosti za svoje delo, ampak za svojo "šlamastiko" obtožuje druge. Kot je poudaril, bi moral mehanizem za razdeljevanje računalnikov zaživeti že s prvim januarjem letos, vendar se to ni zgodilo. "A glej ga zlomka, namesto sistemskih ureditev, neke resne uredbe in vzpostavitve mehanizma sedaj slišimo, da v poslanski skupini Gibanja Svoboda načrtujejo novelo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, da bo ta mehanizem za razdeljevanje lahko zaživel," je dejal poslanec SDS in dodal, da ima ministrica problem, ker ne ve, kaj storiti z omenjenimi računalniki.

Ministrica ima problem, ker ne ve, kaj storiti z računalniki, je dejal Tomaž Lisec.
Sašo Radej

Zaradi domnevne netransparentnosti je o nakupu prenosnikov že razpravljala parlamentarna komisija za nadzor javnih financ, v SDS pa so zahtevali tudi sklic skupne seje parlamentarnih odborov za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo ter za izobraževanje, znanost in mladino. Podpredsednik odbora za izobraževanje Robert Janev (Svoboda) in predsednica odbora za notranje zadeve Tereza Novak (Svoboda) sta njihovo zahtevo zavrnila. Novak je v povezavi s tem poudarila, da sta državni zbor in vlada ločeni veji oblasti ter da se državni zbor ne sme opredeljevati ali posegati v zadeve iz pristojnosti drugih vej oblasti. "Po našem mnenju ne poznata poslovnika in ne vesta, kaj sodi v delokrog odborov. Smo pa hvaležni gospe Novak, da nas je v svojem dopisu javno pozvala k interpelaciji ministrice," je zadevo komentiral Lisec.

Stojmenova Duh: Računalnike bi lahko začeli deliti aprila

V SDS menijo, da bi morala Stojmenova Duh odstopiti s položaja oziroma bi jo moral k temu pozvati ali razrešiti premier Robert Golob. "Dlje kot bo ministrica na položaju, dlje se bo kazala neka rdeča nit te koalicije – neodgovornost, netransparentnost in korupcija,je dejal Lisec. V SDS se po njegovih besedah tudi sprašujejo, kako bo ministrica 13 tisoč računalnikov razdelila med približno pol milijona upravičencev. "Sprašujemo se, kdo in na kakšen način bo prišel do teh računalnikov, ali se bo ministrica odločila za žreb ali za načelo 'kdor prej pride, prej dobi'​, ali bo krčila skupine upravičencev ali bo izbrala kakšen drug način." V SDS Stojmenovi Duh tudi očitajo, da je namesto tega, da bi reševala težave pri razdeljevanju računalnikov, raje odpotovala na Svetovni gospodarski forum v švicarski Davos. Od supernakupa računalnikov zaenkrat ni nobenega učinka, razen 2.500 evrov stroška mesečnega najema za skladišče v Logatcu, kjer so shranjeni prenosniki, je še dodal Lisec: "Najlažje se bo ta zgodba končala tako, da bo ministrica sama odstopila oziroma jo bo predsednik vlade pozval k odstopu oziroma jo razrešil."

Ministrica je dejala, da bi računalnike lahko začeli deliti aprila.
Robert Balen

Stojmenova Duh se je na napoved vložitve interpelacije s strani SDS odzvala že včeraj. Za POP TV je dejala, da se interpelacije zelo veseli, prav tako pa tudi vseh razprav in postopkov, kjer bo lahko predstavila vsa dejstva. Po njenih besedah je ministrstvo, ki ga vodi, učinkovito in izpolnjuje cilje. V današnji izjavi za medije je ministrica poudarila, da nakup 13 tisoč računalnikov ni bil nesmotrn in netransparenten, zavrnila pa je tudi očitke o neodgovornem delovanju. Samo interpelacijo težko komentira, ker ta še ni bila vložena, na vprašanje, ali še uživa zaupanje premierja in koalicijskih partneric, pa je odgovorila, da v koalicije od nje zaenkrat še nihče ni zahteval kakršnegakoli odstopa. "Zakaj bi razmišljala o odstopu, saj izpolnjujem svoje zakonske obveznosti. Če bi vsi ministri, ki izpolnjujejo zakonske obveznosti, odstopali, potem ne vem, kdo bi bil v vladi," je za STA dejala ministrica.

Omenjeni računalniki bodo vključeni v računalniški sklad, vendar še ni bila sprejeta uredba, ki ureja mehanizem razdeljevanja računalnikov. Mehanizem bi sicer moral biti vzpostavljen do prvega januarja letos, ministrstvo pa je bilo po pojasnilih ministrice po zakonu zadolženo, da skladu zagotovi opremo. "Časovnica je bila tukaj jasna, da je do prvega januarja vzpostavljen sklad in zato smo morali zagotoviti tudi opremo za delovanje tega sklada. Nikjer ni bilo rečeno, nikjer ni bilo obljubljeno, da bo oprema, ki je bila zagotovljena, tudi razdeljena prvega januarja," je dejala ministrica. Ob tem je zagotovila, da bo oprema razdeljena takrat, ko bo sklad vzpostavljen in ko bo objavljen javni poziv, na katerega se bodo lahko upravičenci prijavili in potem prišli do opreme. Po zakonu je teh upravičencev 500 tisoč, kar pomeni, da lahko opremo zagotovijo samo 2,6 odstotka upravičencem, je pojasnila Stojmenova Duh in dodala, da bi lahko po eni izmed možnosti z razdeljevanjem računalnikov začeli aprila.

Cigler Kralj: Podprli bomo interpelacijo ministrice

Da je ministrica zrela za interpelacijo, ocenjujejo tudi v opozicijski NSi. Po besedah vodje poslancev NSi Janeza Ciglerja Kralja je komisija za nadzor javnih financ že na dveh sejah dokazala, da je bil nakup računalnikov negospodaren in nenačrtovan. Kot je izpostavil Cigler Kralj, so prejšnji teden končno izvedeli, kje so shranjeni računalniki. "Izvedeli smo tudi, da se norčujejo iz vseh  upravičencev za uporabo teh računalnikov, saj jih je bilo doslej od 13 tisoč razdeljenih samo 39," je poudaril Cigler Kralj in dodal, da bodo podprli interpelacijo ministrice. Na vprašanje, ali bodo prispevali podpise za interpelacijo, pa je Cigler Kralj odgovoril, da s strani SDS interpelacije še niso dobili v podpis.

Da je ministrica zrela za interpelacijo, menijo tudi v NSi.
Robert Balen

Vodja poslancev NSi je med drugim izpostavil, da je ministrica na zadnji seji komisije za nadzor javnih financ dejala, da bodo do računalnikov upravičeni tudi poplavljenci. "Sam sem jo vprašal, ali so jasnovidni, ker je bil javni razpis objavljen pred poplavami. Že to kaže na negospodaren nakup in negospodarno porabo javnega denarja," je poudaril Cigler Kralj in dodal, da se z javnim denarjem plačuje tudi najemnino za skladišče, v katerem ležijo neuporabljeni računalniki. V NSi verjamejo, da bo interpelacija priložnost za to, da bodo kritično pretresli dosedanje delo ministrice in njene ekipe. Do Stojmenove Duh so kritični, ker v času njenega mandata po njihovem mnenju niso bili narejeni koraki v smeri večje digitalizacije, zmanjšanja birokracije ter olajšanja življenja gospodarstvu in prebivalstvu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta