Šef policije Travner razrešil direktorja NPU Muženiča, njegovi sodelavci pravijo: To prispeva k razgradnji struktur varnosti

Damijana Žišt, M.R.
06.05.2020 13:06

To, kar se je že nekaj časa napovedovalo v javnosti, se je zdaj tudi uresničilo: Darko Muženič je bil danes razrešen z mesta direktorja NPU, po naših podatkih ne iz krivdnih razlogov, temveč zato, ker mu šef policije ne zaupa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Darko Muženič ne bo več v ekipi šefa policije Antona Travnerja, ker nisa kompatibilna. 
Robert Balen

Anton Travner, v. d. generalnega direktorja policije je po naših neuradnih podatkih danes razrešil direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darka Muženiča, ki se je v zadnjih dneh soočal s pritiski, da naj odstopi. Na njegovo mesto je Travner imenoval Igorja Lambergerja, nekdanjega namestnika predsednika KPK, ki bo za zdaj vršilec dolžnosti direktorja NPU. Po naših podatkih je vodstvo policije na uradniški svet poslalo že predlog za razpis za novega šefa NPU. Muženič, ki ga je na čelo NPU v začetku junija lani imenovala prejšnja vlada, katere predsednik vlade je bil Marjan Šarec, se, neuradno, z razrešitvijo ni strinjal in ni želel dati soglasja za njegovo razrešitev brez razlogov. Po naših podatkih Muženič ni bil razrešen iz krivdnih razlogov. Temveč zato, ker si nov šef policije Travner, ki je za zdaj na mestu vršilca dolžnosti, a se je edini prijavil na razpis za šefa policije s polnim mandatom, lahko pač sam sestavi ekipo ljudi, ki jim zaupa in bodo delali z njim. Muženič pa, glede na to, da ga je imenovala prejšnja vlada, očitno ni več kompatibilen z novo vlado in novim šefom policije, ki je zamenjal prejšnjo generalno direktorico policije Tatjano Bobnar.

Travner si sestavlja ekipo, ki ji zaupa

Da je Muženič neupravičeno na čelu NPU in da ga bo treba zamenjati, smo zadnje čase veliko slišali v javnosti od nekaterih predstavnikov vlade iz vrst SDS, njegovo menjavo pa je že nekaj časa napovedoval tudi notranji minister Aleš Hojs. Za SDS je bilo sporno to, da je bil na čelu NPU po tistem, ko je bil prej nekaj let na čelu urada za preprečevanje pranja denarja, ki ni odreagiral na domnevni pranje denarja, ko naj bi bil iranski režim opral za milijardo dolarjev denarja preko državne NLB.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta