Klic šefa policije Antona Travnerja v zavod za blagovne rezerve je precej nenavaden

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
24.04.2020 16:12

Da je to precej nenavadno, trdijo tisti, ki so včasih bili blizu vrha policije. Na izrecno zahtevo v. d. generalnega direktorja policije bo izveden notranjevarnostni postopek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V. d. direktor slovenske policije Anton Travner zatrjuje, da ni nardil nič narobe.

V oddaji Tarča so novinarji RTVS med drugim razkrili tudi, da naj bi zaradi posla z družbo Geneplanet v začetku aprila v zavod za blagovne rezerve poklical vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Anton Travner in spraševal o poslu. Ivan Gale, namestnik direktorja blagovnih rezerv, mu je o poslu posredoval tudi dokumentacijo, ki jo je Travner zahteval.
Da je Anton Travner res poklical pomočnika direktorja Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve, so na naša vprašanja odgovorili na generalni policijski upravi, njegov namen pa da je bil preveriti resničnost informacij, ki so se nanašale na sume kaznivih dejanj, katerih posledice bi pomenile škodo za državo. Šlo je za informacije v povezavi s postopki, povezane z dostavo opreme. Kljub temu, da se sumi v razgovoru niso potrdili, je v. d. generalnega direktorja policije informacije predal upravi kriminalistične policije, še sporočajo z vrha policije in dodajajo, da bo na izrecno zahtevo v. d. generalnega direktorja policije izveden notranjevarnostni postopek.
Da je naredil to, kar sam pričakuje od policistov, je Travner dejal novinarjem. Na vprašanje, ali je to običajno, da direktor policije sam preiskuje zadeve, je Travner odgovoril, da je on dobil to obvestilo in da ni šlo za preiskovanje, ampak je samo preveril, ali je nujno potrebno v tem trenutku ukrepanje policije oziroma ali bodo ukrepali kasneje. Travner v svojih dejanjih ne vidi nič spornega, zatrjuje pa, da ni delal po nobenem naročilu, temveč po svoji vesti in poštenju. Prepričan je, da je ravnal prav.
Da takšno početje ni nekaj povsem običajnega, pa razlagajo naši sogovorniki, ki so nekdaj bili visoko v policijskem vrhu, a se uradno ne želijo izpostavljati. Za preiskovanje sumov tovrstnih kaznivih dejanj obstaja kriminalistična služba in da to ni naloga prvega moža policije. Sprašujejo se, ali je Travner o pogovoru napisal uradni zaznamek. In tudi, ali je bilo o tem - pred klicem ali po njem - obveščeno pristojno tožilstvo, ki usmerja policijo v predkazenskem postopku. Ravnanje v.d. direktorja policije bi lahko tako imelo tudi posledice za morebitno nadaljnjo preiskavo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta