Shod proti degradaciji slovenske znanosti

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
06.04.2022 19:30

Pobuda za referendum začasno ustavila ustanovitev javne novomeške fakultete

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shoda za znanost so se udeležili tudi nekateri bivši rektorji.
Robert Balen

"Rudolfovo, Janezovo. Janezovo, Rudolfovo", "Upravni odbor ARRS, kje si?", "Znanost se ne rojeva čez noč". To je bilo le nekaj sloganov na transparentih, ki jih je nosilo nekaj sto asistentov, profesorjev, raziskovalcev na današnjem Shodu za znanost na Kongresnem trgu, pred sedežem Univerze v Ljubljani. Neposredni povod za protest je bila ustanovitev novomeškega Javnega raziskovalnega zavoda Rudolfovo, katerega eden od pobudnikov je dr. Borut Rončević, ki velja za človeka blizu vladajoči SDS. Ki ga je vlada tudi imenovala za vršilca dolžnosti direktorja Rudolfovega, kateremu je vlada za prvi dve leti delovanja dodelila skupno 5,2 milijona evrov. In pa poskus preoblikovanja zasebne novomeške Fakultete za industrijski inženiring v javno fakulteto, kar bi odprlo pot Rončevićem načrtom za ustanovitev javne Univerze v Novem mestu. A so sprejetje omenjenega odloka začasno preprečili v Levici, kjer so s podporo drugi strank KUL-a vložili pobudo za posvetovalni referendum o omenjenem odloku.

Devet ključnih zahtev

"Ne nasprotujemo regionalizaciji, ustanavljanju inštitutov po celotni državi. A v primeru novega raziskovalnega zavoda ne vemo, ali ta sploh izpolnjuje zakonske pogoje in kriterije, ki jih moramo izpolnjevati že obstoječi inštituti. Menimo, da je bil novi inštitut ustanovljen kot posledica zgolj politične odločitve, brez ustrezne široke strokovne presoje," je v imenu organizacijskega odbora povedala dr. Marina Lukšič Hacin. In vršilca dolžnosti direktorja Javne agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS) Mitjo Lainščaka pozvala, naj ne podpiše pogodbe o stabilnem financiranju Rudolfovega. Člane upravnega odbora ARRS pa, tako kot Visokošolski sindikat Slovenije (VSS), naj nadzira porabi denarja za znanost in ustavi nezakonito deljenje sredstev v ta namen.

Ob tem so predstavniki Rektorske konference, Koordinacije samostojnih raziskovalnih inštitutov (KOsRIS) in organizatorji Shoda za znanost izpostavili še devet ključnih zahtev, ki naj bi preprečile degradacijo slovenske znanosti, in sicer upoštevanje in avtonomijo znanosti ob neodvisnem vodstvu ARRS, transparenta delitev sredstev za znanost in raziskave, transparentno in preverljivo ocenjevanje projektov in raziskovalcev, odpravo plačnih nesorazmerij in zagotovitev ustreznih plač, uravnotežen in strokoven razvoj znanosti, takojšnja priprava izračunov financiranja raziskovalnih zavodov, objava razpisa za raziskovalne projekte in programe najkasneje do leta 2023, za ustanovitev samostojnega ministrstva za visoko šolstvo, znanosti in tehnologijo. In zadnje in ne najmanj pomembno, zavzeli so se za kulturo dialoga.

Gregor Majdič: "Sprašujemo se, ali je način, ki ga je v zadnjih tednih in dnevih pokazala vlada, res tisto, kar bo spodbudilo nadaljnji razvoj države."
Sašo Bizjak

Zaskrbljeni tudi v Rektorski konferenci

Tudi v Rektorski konferenci, kjer so izjemno zaskrbljeni zaradi aktualnega ustanavljanja novih raziskovalnih inštitutov in regionalnih javnih fakultet oziroma univerz brez ustreznih analiz, brez posvetovanj ter v nasprotju s sprejetimi in strateškimi dokumenti, ne nasprotujejo regionalizaciji, je povedal rektor Univerze v Ljubljani dr. Gregor Majdič. "Prav nasprotno. Strinjamo se, da je potreben enakomeren razvoj vseh regij v državi, k zmanjševanju razlik med regijami moramo prispevati vsi. Sprašujemo pa se, ali je način, ki ga je v zadnjih tednih in dnevih pokazala vlada, res tisto, kar bo spodbudilo nadaljnji razvoj države, in ali bo drobljenje že tako majhnih sredstev za znanost in visoko šolstvo pripeljalo Slovenijo med najbolj razvite države," je dejal.

Boštjan Golob: "Skoraj štiri mesece po sprejetju zakona znanstveniki in znanstvenice še vedno ne vemo, kakšna sredstva bodo institucije prejele iz naslova stabilnega financiranja."
Casarsatinta Foto Studio

Medtem ko je predsednik KOsRIS dr. Gregor Anderluh pristojne na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pozval, naj zagotovi sedanjim inštitutom in raziskovalcem primerne pogoje za delo, ki da so predpogoj odličnosti. Kajti, kot je dejal rektor Univerze v Novi Gorici dr. Boštjan Golob, rektorje skrbi implementacija zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti. Ob sprejetju zakona so namreč verjeli, da bodo predvidena sredstva namenjena smiselnemu, enakomernemu in delno tudi regionalno usmerjenemu razvoju raziskovalne dejavnosti ter da bodo uporabljena transparentno, na podlagi ocen evropsko primerljive kakovosti. "Danes, skoraj štiri mesece po sprejetju zakona, znanstveniki in znanstvenice še vedno ne vemo, kakšna sredstva bodo institucije prejele iz naslova stabilnega financiranja. In to je resna skrb," je poudaril.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta