Simona Kustec: V ponedeljek se v šole po modelu C vračajo učenci in dijaki, vrtci bodo spet odprti za vse

STA, M.R.
08.04.2021 10:20
Šolarji in dijaki se bodo v ponedeljek vrnili k pouku. Zopet bodo odprti tudi vrtci, je povedala ministrica za izobraževanje Simona Kustec.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministrica za izobraževanje Simona Kustec
STA

Vlada je odločila, da se v ponedeljek odprejo osnovne in srednje šole ter vrtci. "To obvezo, to zavezo, smo vam dali pred dobrim tednom dni, pred ustavitvijo javnega življenja in jo danes izpolnjujemo," je na novinarski konferenci vlade povedala ministrica za izobraževanje Simona Kustec

Vračanje v vrtce in v osnovne šole bo potekalo kot pred zaprtjem. To pomeni, da se vsi učenci in dijaki v šole vrnejo po modelu C, v skladu s tem bo pouk za posamezni razred en teden potekal na šoli, drugi teden pa se bodo dijaki in učenci šolali od doma. Že to nedeljo bodo odprti tudi dijaški domovi. 

"Kot družba imamo skupno zavezo in prednostno nalogo, da izobraževanje ostane v šolah, kamor tudi sodi. Vrtci in šole zgledno skrbijo za varno okolje in tako mora ostati tudi dalje," je povedala Kustečeva.

Maske so obvezne za osnovnošolce od šestega do devetega razreda in za dijake ter za vse zaposlene. Otroci od prvega do vključno petega razreda pa maske nosijo v skupnih prostorih ter pri gibanju v šoli. Pri pouku športne vzgoje pa maske za učence in dijake niso obvezne.

"Poleg teh ukrepov in ukrepa obveznega tedenskega testirana zaposlenih in cepljenja, ki šolski prostor varujejo pred vdorom in širjenjem virusa, pa sedaj skupaj z ministrstvom za zdravje in NIJZ v osnovne in srednje šole kot dodatno varovalko, ki lahko pomembno prispeva k ohranitvi varnega šolskega okolja, uvajamo tudi možnost prostovoljnega samotestiranja učencev in dijakov," je napovedala Kustečeva. 

Na ministrstvu so ocenili, da je ta ukrep dobrodošel in dobronameren. "In ga prosim razumite zgolj in samo na takšen način," je poudarila ministrica. 

Šolam bodo v prihodnjih dneh posredovali informativni film, ki bo omogočil, da se bodo lahko starši, učenci in dijaki seznanili s postopkom prostovoljnega testiranja. Jutri in prihodnji teden bo projekt podrobno predstavljen ravnateljem srednjih in osnovnih šol. 

Potrjenih več kot 1500 novih okužb

V Sloveniji je bilo v sredo s PCR testi potrjenih 1527 novih okužb s koronavirusom, opravljenih pa je bilo skupaj 5360 testov. Delež pozitivnih je bil 28,5-odstoten. Poleg tega je bilo opravljenih še 20.790 hitrih antigenskih testov. Svetovalna skupina za covid-19 naj bi vladi predlagala, da ukine omejitev gibanja na prostem tudi v nočnem času.

Glede na zadnje podatke je v Sloveniji trenutno 13.664 aktivnih primerov okužb, so zapisali na spletnem portalu Covid-19 sledilnik. 

Med občinami po potrjenih okužba izstopajo Brezovica (24), Domažle (21), Kamnik (31), Celje (62), Slovenska Bistrica (29), Velenje (34), Žalec (24), Črnomelj (18), Novo mesto (31), Ribnica (22), Koper (41), Nova Gorica (23). V Ljubljani je bilo včeraj potrjenih 234, v Mariboru pa 60. 

V bolnišnicah je bilo včeraj 599 bolnikov s covidom-19, od tega jih je bilo 129 na oddelkih za intenzivno nego. Umrlo je pet pacientov s to boleznijo. 

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb je naraslo na 917 (včeraj je znašalo 889).

Na ravni države 14-dnevna incidenca znaša skoraj 647 okužb na 100.000 prebivalcev. 7-dnevna incidenca na ravni države pa znaša 305,6 okužbe na 100.000 prebivalcev. Pojavnost okužb je najvišja v goriški in savinjski statistični regiji, najnižja pa v posavski in pomurski. 

Vlada o semaforju za sproščanje ukrepov

Vlada bo sicer danes predvidoma odločala o spremembah vladnega semaforja sproščanja ukrepov, ki jih predlaga svetovalna skupina za covid-19.

Vlada.si

Po predlogu svetovalne skupine bi v rdeči fazi bilo omogočeno gibanje na prostem tudi med 22. in 5. uro, in sicer individualno ali več članov istega gospodinjstva.

Poleg tega so po neuradnih informacijah predlagali, da se v oranžni fazi odprejo gostinske terase po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ter da maske na prostem ne bi bile več obvezne, razen če ne bi mogli ohranjati dvometrske medsebojne razdalje.

Vladi predlagajo še ustrezno nadomestilo za tiste, ki so v izolaciji zaradi okužbe z novim koronavirusom in v karanteni zaradi visokorizičnega stika, je neuradno izvedela STA.

Sedemdnevno povprečje okužb na dan je sicer v torek znašalo 889, s čimer bi se - če ne bi bilo začasnega zaprtja države - uvrščali v oranžno fazo epidemije. Se pa je to povprečje prejšnji teden že povzpelo nad tisoč, ki je meja za prehod v rdečo fazo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta