Sindikalni turizem: Nekoč nagrada, danes ga je bistveno manj

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
06.07.2020 06:00

Se še spomnite poletij v socializmu, ko so se družine stlačile v majhne avtomobile in se odpeljale proti morju na oddih v počitniški dom podjetja, v katerem je delal eden od staršev? Preverili smo, kako je danes s tovrstnimi namestitvami v Sloveniji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maja Semenič

V nekdaj skupni državi Jugoslaviji skorajda ni bilo podjetja, ki ne bi imelo lastnih počitniških nastanitev. Večina Slovencev je tako počitnice z družino preživljala po ugodnih cenah v sindikalnih domovih, počitniških prikolicah, bungalovih, apartmajih in sobah ob Jadranu, v zdraviliščih ali v planinah.
Številna podjetja so svoje nastanitve prodala po razpadu Jugoslavije in tudi kasneje, ko so se spreminjala lastništva ali se je pojavila kriza. Takšne počitniške kapacitete, kolikor jih je še, so danes nekakšni ostanki socializma, ko se je s poceni dopustom za vso družino nagrajevala marljivost delavcev. Na voljo so zaposlenim v podjetju, članom sindikatov in zaposlenim v državni upravi, ponekod pa jih namenijo tudi zunanjim gostom, a po višjih cenah.

Mnogi nastanitve že prodali

Med večjimi podjetji pri nas, ki še vedno razpolagajo z namestitvami za oddih, je Mercator. Ima objekte ob morju, v hribih in toplicah, uporabljajo pa jih lahko le njegovi zaposleni in upokojenci. V 99 počitniških enotah dopustuje okrog šest tisoč delavcev na leto. Kot so nam pojasnili v Mercatorju, imajo počitniške kapacitete v Sloveniji in na Hrvaškem, pri čemer je letos zaradi koronakrize zanimanje za dopust v sosednji državi nekoliko manjše.

Tadej Regent

Ministrstva razpolagajo s kar nekaj posteljami

Ugodno počitnikovanje zaposlenim ponujajo tudi ministrstva. Na ministrstvu za notranje zadeve razpolagajo z namestitvami v Barbarigi, Bohinju, Kranjski Gori, Ratečah, Logu pod Mangartom, Vinici, Termah Čatež in na Bledu. Uslužbencem in upokojencem ministrstva za javno upravo je na voljo kar 78 počitniških enot: 31 v Sloveniji in 47 na Hrvaškem. Povprečna cena letovanja je 51 evrov na dan, pojasnjujejo. Vse turistične kapacitete v državni lasti so predstavljene na spletni strani ministrstva za upravo. Ministrstvo za obrambo ima apartma v Izoli ter počitniške kapacitete na Debelem rtiču, Pokljuki, v Termah Ptuj, Izoli, Bovcu, na Starem vrhu nad Škofjo Loko, v Logarski dolini, Gričicah in na Bledu.

Mali Lošinj je bil nekoč eno od najbolj priljubljenih središč sindikalnega turizma po slovensko.
Barbara Gavez Volčjak

Sindikati za ohranitev poceni oddiha

Ladislav Rožič
Tit Košir
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta