Sindikat delavcev prometa in zvez za izredno uskladitev plač v Pošti Slovenije

Srečko Klapš Srečko Klapš
13.01.2023 13:40

Še drugi sindikat Pošte Slovenije za izredno uskladitev plač z inflacijo. Če jih poslovodstvo Pošte ne bo uslišalo, napovedujejo zaostritev sindikalnih aktivnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sinikati v Pošti Slovenije zahtevajo redno uskladitev plač z inflacijo in izredno uskladitev plač, s katerim se mora rešiti situacija zdrsa zaposlenih pod novo minimalno plačo, ki znaša 1203 evre bruto.
Sinikati v Pošti Slovenije zahtevajo redno uskladitev plač z inflacijo in izredno uskladitev plač, s katerim se mora rešiti situacija zdrsa zaposlenih pod novo minimalno plačo, ki znaša 1203 evre bruto.
Arhiv Naročnika

Predstavniki Sindikata delavcev prometa in zvez (SDPZ-ZSSS) so v skladu z veljavno kolektivno pogodbo Pošte Slovenije poslovodstvu danes posredovali zahtevo po pričetku pogajanj za redno uskladitev plač z inflacijo, kot to določa kolektivna pogodba, poleg tega pa tudi za izredno uskladitev plač, s čimer se mora (skladno s kolektivno pogodbo) rešiti situacija zdrsa zaposlenih pod minimalno plačo, ki po novem znaša 1203 evre bruto. "SDPZ pričakuje od poslovodstva hiter odgovor in konstruktivna pogajanja. Upravičena pričakovanja zaposlenih je namreč potrebno nasloviti hitro, če želimo ostati za pogajalsko mizo. Se pa sindikat pripravlja tudi na morebitna zaostrovanja socialnega dialoga, če pri pogajanjih ne bomo uspešni," je dejala Majda Stubelj, predsednica Konference sindikatov SDPZ Pošte Slovenije.

Stubelj je delodajalca spomnila še na določilo, da če v času veljavne kolektivne pogodbe v posameznem letu pride do zvišanja minimalne plače, ki bi imela za posledico, da bi se število zaposlenih, ki bi pri delodajalcu pričelo prejemati dodatek do minimalne plače, povečalo najmanj za 300 v posameznem poslovnem letu, se delodajalec na zahtevo reprezentativnega sindikata pri delodajalcu prične pogajati o izredni uskladitvi osnovnih plač. "Kljub upoštevanju 2-odstotne izredne uskladitve z letošnjim januarjem ugotavljamo, da število zaposlenih, ki bi prejemalo dodatek do minimalne plače, krepko presega število 300. Še več, ugotavljamo, da bo število zaposlenih, ki bodo tik nad minimalno plačo, precejšnje."

Spomnimo, da je sredi tedna podobne zahteve poslovodstvu Pošte Slovenije, ki ga vodi generalni direktor Marko Cegnar, poslal tudi Sindikat poštnih delavcev Slovenije (SPD). Za zdaj vabila na pogajanja še nista prejela.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta