Sindikat Gorenja: Viške naj najprej poiščejo v menedžmentu

Rozmari Petek Rozmari Petek
26.04.2019 14:15

Ker je tiskovni predstavnik uprave Gorenja včeraj zatrdil, da se ob spremembi pogodb plače ne bodo znižale, je tudi sindikat vzel nazaj "obljube" o zaostrenem boju za delavske pravice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekateri delavci Gorenja bodo dobili ponujena druga delovna mesta, nekaterim bodo ponudili možnost predčasne upokojitve. Slika je simbolična. 
Andrej Petelinšek

Današnje sporočilo sindikalistov v Gorenju je v določeni meri bolj pomirjajoče, kot je bilo videti še včeraj. Ker je tiskovni predstavnik uprave Gorenja Denis Oštir sinoči v Odmevih TV Slovenija zatrdil, da se ob spremembi pogodb plače ne bodo znižale, je tudi sindikat vzel nazaj "obljube" o zaostrenem boju za delavske pravice. Malo tudi zato, ker na še ne poimenskem seznamu ni ljudi iz same proizvodnje, kjer ima sindikat največje članstvo. Vseeno pa so pojasnili, kaj delavce, poleg dejstva, da bodo sledila odpuščanja, moti in jezi.
"Sindikat razume prizadevanja sedanjega vodstva Hisense, še posebej obeh glavnih direktorjev (to sta Chao Liu in dr. Lan Lin, op. p.) za ureditev razmer v Gorenju. Razumemo in sprejemamo dejstvo, da je Gorenje v velikih težavah, da se poskuša z mnogimi ukrepi stabilizirati zadevo," je uvodoma pojasnil prvi sindikalist Gorenja Žan Zeba. "V prvi vrsti je potrebno povečati prodajo in posledično proizvodnjo. Trenutno imamo le 60-odstotno zasedenost proizvodnih kapacitet, kar je zaskrbljujoče. Tako ni možno preživeti. Novo vodstvo dela v tej smeri in se že kažejo uspehi; proizvodnja se povečuje. Vemo tudi, da je potrebno urediti celo mrežo firm v tujini in zmanjšati birokracijo oziroma nivoje vodenja v Gorenju. Poslovne procese je potrebno narediti učinkovitejše in v zvezi s tem se zavedamo, da bo prišlo tudi do presežkov delovne sile na nekaterih delovnih mestih.

Lidija Jerkič, Žan Zeba in Vinko Jeličič so predstavili, zakaj so zaposleni v teh dneh na nogah.
Rozmari Petek
Ko se zatrese v enem največjih delodajalcev, je v skrbeh celotna lokalna skupnost. 
Andrej Petelinsek
Gorenje bi lahko izbralo mehkejše metode zmanjševanja delavcev, menijo v sindikatu. 
Andrej Petelinsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta