Šketa o zapletih s tožilci: Odločitev vlade bi lahko posegla v neodvisnost in samostojnost tožilstva. Vlada o sklepu jutri

Elizabeta Planinšič
26.05.2021 13:33
Generalni državni tožilec vztraja, da je bil postopek izbire izpeljan strokovno in zakonito. Ministrica Lilijana Kozlovič javno ne želi komentirati predlaganega sklepa vlade, več naj bi povedala jutri po vladni seji.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Drago Šketa pravi, da bi bila odločitev o razveljavitvi razpisa nezakonita. 
Robert Balen

Generalni državni tožilec Drago Šketa se je odzval na medijske objave o tem, da naj bi bil pred ministre v teh dneh položen sklep o tem, da se vlada ne seznani s predlaganimi imeni za delegirane evropske tožilce, ministrstvu za pravosodje pa se nalaga, da poziv razveljavi in objavi novega. "Takšna določitev bi lahko bila arbitrarna, posegla bi lahko v neodvisnost in samostojnost tožilstva, ki se zagotavlja tudi preko postopkov imenovanja," je menil Šketa in dodal, da sta oba s strani državnotožilskega sveta predlagana kandidata izpolnjevala vse pogoje v pozivu, postopek izbire pa je bil, dodaja, izpeljan zakonito in pravilno. Generalni državni tožilec še dodaja, da je Evropsko javno tožilstvo inštitucija, ki mora biti popolnoma neodvisna od vsakokratne oblasti.

Ministrstvo za pravosodje je, spomnimo, že decembra poslalo vladi v seznanitev dve imeni kandidatov, ki sta bila izbrana za delegirana evropska tožilca.Gre za specializirana državna tožilca Matej Oštir in Tanja Frank Eler. A se vlada vse do sedaj s tem ni seznanila, kot bi se glede na zakonodajo morala, saj premierju Janezu Janši tožilca nista po godu zaradi svojega minulega dela. Kot smo že poročali, vlada vse od decembra njunih imen ne uvrsti na dnevni red, razlog naj bi bil, da tožilca nista po godu Janezu Janši, saj sta se v preteklosti ukvarjala z zadevami, povezanimi s premierjem. Ministri naj bi, kot smo izvedeli neuradno, odločali na jutrišnji seji vlade o tem, ali se tak sklep sprejme ali ne. Pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič je sicer vseskozi zatrjevala, da bo pri imenih vztrajala, na predlagani sklep oziroma odločitev ministrov pa naj bi se odzvala po jutrišnji seji vlade. 

Evropsko javno tožilstvo bo operativno začelo z delom prvi dan junija, a za zdaj brez slovenskih tožilcev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta