Skupina vidnejših posameznikov pozvala vlado: Zavrnite pobude, da naj bo cepljenje proti covidu-19 obvezno

STA, Va
27.12.2021 17:11

Pravnika dr. Boštjan M. Zupančič, nekdanji slovenski sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu, in dr. Andraž Teršek, pater dr. Karel Gržan, sociolog dr. Tomaž Mastnak, dr. Gregor Radonjič in Srečko Šorli so v odprtem pismu vlado pozvali, "da skladno z našo ustavno ureditvijo in mednarodnim pravnim redom ter v skrbi za dobro prebivalstva naše države zavrne pobude za uvedbo obveznega cepljenja proti covidu-19". Sklicujejo se na nedavni poziv predsednica Evropske komisije Ursule von der Leyen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

"Neposredno ali posredno siljenje ljudi v cepljenje, še bolj pa morebitna uradna uvedba obveznega cepljenja proti covidu-19, so v očitnem in hudem nasprotju z mednarodnim pravom, ustavnim redom RS, medicinsko etiko in deontologijo, univerzalno moralo ter občim dobrim prebivalcev naše države," navajajo podpisniki pisma. 

Cepljenje, nadaljujejo, je načeloma lahko pravno določeno kot obvezno, "a le v primeru, da so bila cepiva razvita po ustaljenih medicinsko znanstvenih kriterijih za prava cepiva, ter v skladu z veljavnim pravom, vzpostavljenimi znanstvenimi procedurami in pogoji ter zahtevami medicinske etike in deontologije". Za covidna cepiva pa po njihovih navedbah ni mogoče neizpodbitno dokazati, da izpolnjujejo vse te znanstvene in pravne (pred)pogoje, ampak so ta cepiva "po medicinskem in pravnem statusu še vedno le eksperimentalna in so dobila zgolj začasno dovoljenje za rabo v Evropski uniji" ter se cepljenje "povsod in vselej ne izvaja v skladu z medicinsko deontologijo, zakonodajo in jasnimi navodili samih proizvajalcev cepiv".

Kot so pojasnili, pri tem mislijo zlasti na natančno zdravniško in predhodno analizo zdravstvenega stanja posameznika, odgovorno izvrševanje natančne pojasnilne dolžnosti medicinskega osebja, ki izvaja cepljenje, zlasti glede poteka, možnosti, možnih stranskih učinkov in učinkovitosti cepljenja, posebej in natančno predpisan način ravnanja s cepivom pred cepljenjem in prisotnost zdravnika, ki takoj po cepljenju natančno pregleda posameznika.

V pismu se sklicujejo na nedavni poziv predsednica Evropske komisije Ursule von der Leyen državam članicam EU, naj razmislijo o uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19.

V Slovenskem zdravniškem društvu so sicer pred dnevi pozvali zakonodajalca, da sledi evropskim in svetovnim zgledom in v letu 2022 zahteva izpolnjevanje pogoja PC (preboleli, cepljeni) oz. obvezno cepljenje proti covidu-19. Zdravniki želijo v novem letu vsem bolnikom ponovno omogočiti normalno dostopnost zdravljenja vseh bolezni, za kar je ključno cepljenje, so poudarili.

Opozorili so, da je cepljenje ključno, saj omogoča lažji potek bolezni in s tem zdravljenje več bolnikov z drugimi boleznimi, kljub temu, da ne nudi popolne zaščite. Poudarili so, da je svoboda posameznika omejena s svobodo soljudi. "Necepljeni ogrožajo že cepljene, a imunološko krhke posameznike, kar ni etično. Kot edini uspešni ukrep ponuja medicinska znanost cepljenje," so zapisali v društvu.

Minister za zdravje Janez Poklukar je po tem pozivu izrazil veselje, da so se odprle razprave o obveznem cepljenju in pogoju PC oz. o bodočem statusu necepljenih v družbi. Meni, da bo družba morala zavzeti stališče, pri tem pa moramo biti karseda enotni. Poleg medicinske stroke, ki bi med drugim povedala, kakšen delež precepljenosti potrebujemo, pa morajo o načinu, kako to doseči, povedati svoje še druge stroke, kot so sociološka, pravna itd.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta