Skupna kmetijska politika, dokument, ki razburja kmete

Vida Božičko
27.07.2021 17:50
Ministrstvo opozarja na več možnosti za investicije, zlasti za boljše prilagajanje na podnebne spremembe. A ne za ceno neposrednih plačil, odgovarjajo kmetje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V novem programskem obdobju bi 150 milijonov evrov prestavili iz prvega v drugi steber, kar pomeni manj denarja za neposredna plačila in več za investicije.
Andrej Petelinšek

Od tega, da so na zelenjadarje in prašičerejce pozabili, da so ukrepi nejasni in da to sproža veliko negotovosti pa da so zaveze za ekološko pridelavo preveč ambiciozne, do tega, da bi za prenosnike kmetij morali nameniti več denarja in da so vavčerji za pridobivanje znanj za kmete, ob tem, da imamo svetovalne službe, nepotrebni. To je le nekaj kritik, ki so jih kmetje in predstavniki različnih kmetijskih organizacij nizali na javni razpravi o predlogu strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023-2027 v Pivoli.

"Dokument je predolg. Zdaj ste na primer vnesli ukrepe za podporo kravam dojiljam. Kaj boste naredili, da ta živina ne bo šla v izvoz in mi ne bomo uživali hrane iz uvoza? Kaj boste naredili za mlade prevzemnike in tiste, ki za kmetije predajajo. Nek ukrep ste si sicer zamislili, a le za čas dveh let in pol. Kaj bo pa potem?" se sprašuje direktorica mariborskega kmetijskega zavoda Irena Kropf. Veliko nejasnosti je zaznal tudi direktor ptujskega zavoda Andrej Rebernišek: "V dokumentu je premalo konkretnih stvari. Z takimi pogoji bodo številne kmetije pri investicijah izpadle. Predelovalni obrati so seveda nujni, a vire za to bi moralo iskati gospodarsko ministrstvo. Vključiti pa bi morali še regijski vidik. Podravje je na primer izrazito kmetijsko območje."

 

​Manj denarja za neposredna plačila

Kar 368 strani dolg dokument, ki bo določal smer razvoja kmetijstva v naslednjem obdobju, dviga veliko prahu. Glavna sprememba, ki se bo kmetov najbolj neposredno dotaknila, je prenos 150 milijonov evrov iz prvega v drugi steber. Ta denar bo tako iz neposrednih plačil iz naslova skupne kmetijske politike preusmerjen v ukrepe programa razvoja podeželja. Posledično to pomeni zmanjšanje višine proizvodno vezanih plačil, plačil shem za podnebje in okolje ter dopolnilne dohodkovne podpore za mlade kmete, vpliva pa tudi na višino proizvodno vezanega plačila.

Kot je pojasnil državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Aleš Irgolič, bi ta prenos sredstev prinesel več možnosti za investicije, zlasti tiste, ki omogočajo boljše prilagajanje na podnebne spremembe. Kmetje se novih investicij sicer veselijo, a opozarjajo, da se to nikakor ne sme zgoditi na račun neposrednih plačil, saj bi mnogi kmetje brez teh plačil propadli. Izpostavili so še, da so investicijska sredstva namenjena naravovarstvenim vsebinam, nesorazmerno razdeljena in neuravnotežena glede na druge sektorje in vrste kmetovanja. Kritični so bili tudi do možnosti investiranja nekmetijskih infrastrukturnih projektov na podeželju, kjer bi pričakovali sredstva z infrastrukturnega in gospodarskega ministrstva.

 

​Več prostora za varovanje okolja

Irgolič je še poudaril, da je treba pri oblikovanju nove kmetijske politike upoštevati vse zahteve Evropske unije, saj se prvič dogaja, da je pozornost usmerjena tudi na varovanje okolja, in to se dogaja po vsej Evropi, zato mi ne moremo biti izjema. V prvem stebru bo treba vsaj 25 odstotkov nameniti za okolje, v okviru sredstev za razvoj podeželja pa še dodatnih 35 odstotkov.

Predlogi, ki jih predvideva dokument, so težki 1,2 milijarde evrov, usklajevanja pa bodo, kot kaže, še burna. Javna razprava naj bi se sicer končala v sredini avgusta, na ministrstvu pa upajo, da bodo do kmetijskega sejma Agra, ki bo konec avgusta, vključili pripombe vseh deležnikov. Do konca tega leta mora biti dokument usklajen in poslan v Bruselj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta