Slovenija bo za zdaj Turčiji ponudila strokovnjake za oceno stanja in koordinacijo

STA, A.L.
06.02.2023 17:24

Slovenija bo v prvi fazi pomoči Turčiji, ki jo je prizadel močan potres, ponudila strokovnjake EU za oceno stanja in koordinacijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Če se bodo tako dogovorili na koordinacijskem sestanku z Evropsko komisijo, ki ravnokar poteka, je pripravljena ponuditi tudi posameznike oz. enote za reševanje v ruševinah, so za STA sporočili z ministrstva za obrambo.

Kot navajajo, je Turčija za pomoč po potresu zaprosila prek mehanizma EU na področju civilne zaščite. Trenutno potrebujejo enote za iskanje in reševanje v ruševinah ter strokovnjake EU za oceno stanja in koordinacijo.

Slednje namerava Turčiji v skladu z njenim zaprosilom v prvi fazi pomoči ponuditi tudi Slovenija, v nadaljevanju pa bi lahko ponudila tudi posameznike oz. enote za reševanje v ruševinah, če se bodo tako dogovorili na koordinacijskem sestanku, ki ravnokar poteka z Evropsko komisijo. "V ta namen na Upravi RS za zaščito in reševanje že vodimo postopke za napotitev teh enot v primeru potrebe," so pojasnili na obrambnem ministrstvu.

Število žrtev uničujočega tresenja tal preseglo 2300

Vršilec dolžnosti direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR) Leon Behin je danes v izjavi za medije pojasnil, da je Slovenija za pomoč Turčiji ponudila tri omenjene strokovnjake. Vsi so pripadniki civilne zaščite. Dva sta iz URSZR, eden pa je strokovnjak za prvo pomoč. Ali bodo vsi trije odšli v Turčijo, bo odvisno od EU, ki bo po njegovih besedah odločitev sprejela še danes. Imajo pa vse pripravljeno za njihovo pot, tako da bi v primeru potrditve lahko v Turčijo odšli že v torek, je dodal.

Vlada je nato danes na dopisni seji odločila, da Slovenija napoti tri strokovnjake v enoto EU za oceno stanja in koordinacijo, in sicer strokovnjaka za logistiko, za pomoč pri zbiranju podatkov ter za operativno koordinacijo. Napotitev je predvidena za obdobje od 14 do 21 dni z možnostjo podaljšanja in rotacije strokovnjakov, so sporočili iz vlade.

Behin je sicer pojasnil je, da je Slovenija strokovnjake ponudila, potem ko je EU od držav članic prejela ponudbe za več ekip za reševanje iz ruševin, kot je prosila Turčija. Prosila je namreč za pet ekip srednjega in pet ekip večjega obsega. Strokovnjaki pa bodo pomagali pri koordinaciji in organizaciji teh ekip.

Dodal je, da bo Turčija kasneje verjetno potrebovala tudi pomoč drugih enot in humanitarno pomoč, da pa je sedaj najprej nujno reševanje človeških življenj.

Del Turčije in del sosednje Sirije je namreč ponoči, ob 2.17 po srednjeevropskem času, prizadel potres z magnitudo 7,8, dopoldne, ob 11.24, pa mu je v Turčiji sledil nov potres z magnitudo 7,5.

Število žrtev uničujočega tresenja tal je v Turčiji in Siriji po zadnjih začasnih uradnih podatkih preseglo 2300.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta