V Turčiji kar nekaj Slovencev, a ne na območju katastrofalnega potresa, zagotavljajo v turističnih agencijah

STA, Va
06.02.2023 10:48

Antalija in Istanbul, ki sta najpogostejši destinaciji, sta od prizadetega območja oddaljena več sto kilometrov. Oglasil se je tudi politični vrh.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Čeprav je Turčija med Slovenci priljubljena destinacija, slovenske turistične agencije v zimskem času ne organizirajo potovanj na območje, ki ga je ponoči prizadel potres. Na zunanjem ministrstvu nimajo podatkov, da bi bil kak Slovenec v potresu prizadet, so povedali za STA. Ministrstvo sicer odsvetuje potovanje na jugovzhod Turčije.

Mirjana Brajič iz agencije M&M Turist je pojasnila, da Slovenci z njimi trenutno dopustujejo v Antaliji, kar pa je skoraj 500 kilometrov zahodno od območja potresa. Po informacijah, ki jih ima, so tresenje tal komajda čutili in ni bistveno zmotilo njihovih počitnic.

Tudi druge agencije, med njimi agencija Oskar, turistov trenutno ne pošiljajo na vzhod Turčije, saj zaradi nizkih temperatur ni tako zanimiv. Večinoma v tem času organizirajo potovanja v Istanbul, ki pa je od žarišča potresa oddaljen še nekaj sto kilometrov več kot Antalija.

Tudi Slovenija pripravljena pomagati 

Ministrstvo za zunanje zadeve podatke o morebitnih slovenskih žrtvah še zbira. Na twitterju so zapisali, da sočustvujejo s prebivalstvom Turčije in Sirije, izrekajo sožalje družinam žrtev in ranjenim želijo hitro okrevanje. "Slovenija je pripravljena pomagati," dodajajo.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je že pred tem v tvitu izrazila žalost ob novicah o katastrofalnem potresu in v imenu Slovenije izrekla globoko sožalje vsem prizadetim.

Slovenija je pripravljena nuditi pomoč ob današnjem uničujočem potresu v jugovzhodni Turčiji, je na twitterju zatrdil slovenski premier Robert Golob. To so tvitnili tudi na zunanjem ministrstvu, predsednica republike Nataša Pirc Musar pa je izrazila sožalje vsem, ki jih je potres prizadel, ter zaželela uspešno delo reševalnim ekipam.

Premierja Goloba je uničujoči potres v jugovzhodni Turčiji pretresel. "Moje misli so z družinami in bližnjimi žrtev ter z ranjenimi v Turčiji in Siriji. Slovenija je pripravljena nuditi pomoč," piše na twitterju vlade.

Tudi na MZZ so že pred tem zapisali, da "je Slovenija pripravljena pomagati" po potresu. Sočustvujejo s prebivalstvom Turčije in Sirije, izrekajo sožalje družinam žrtev in ranjenim želijo hitro okrevanje.

Tudi Pirc Musar je "v imenu svoje države in našega naroda" izrekla iskreno sožalje prebivalcem obeh držav. "V mislih smo z družinami tragično preminulih. Ranjenim želimo uspešno okrevanje, reševalnim ekipam pa varno posredovanje," je tvitnila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta