Slovenija krepi gospodarske vezi s Švico

Srečko Klapš Srečko Klapš
10.04.2024 16:59
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako bo izgledala nova tovarna Sandoza za  proizvodnjo podobnih bioloških zdravil Leka v Lendavi, ki bo generirala 350 delovnih mest. 
Sašo Bizjak

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han popoldne zaključuje prvi uradni obisk v Švici na povabilo ministra za gospodarstvo, izobraževanje in raziskave Švicarske konfederacije Guya Parmelina. "Slovenije in Švica nimata nobenih odprtih vprašanj, oboji smo alpski narod in navajeni trdo delati. Poleg uspešnega farmacevtskega sektorja sem  sogovorniku predstavil možnosti sodelovanja na področju logistike, obnovljivih virov in energetike, kjer so naša podjetja s svojim znanjem in izkušnjami kot sta Gen energija in Bisol, zainteresirani za sodelovanje. Tudi turizem je panoga ki ima možnosti za rast ter sektor vesoljskih tehnologij," je povedal minister Han, ki je obiskal tudi Evropsko organizacijo za jedrske raziskave CERN v Meyrinu, kjer se je srečal z direktorico za mednarodne odnose Charlotte Lindeberg Warakaullijevo in s slovenskimi znanstveniki. Slovenija ima sicer še do julija letos, status pridružene članice, nato pa je predvideno polnopravno članstvo Slovenije v CERN-u.

V Baslu pa je minister Han obiskal sedež farmacevtskih koncernov Sandoz in Novartis, ki sta med največjimi tujimi investitorji v Sloveniji. Srečal se je s članoma izvršnega odbora Sandoza Simonom Goellerjem in Asafom Galom ter Robertom Ljoljo, predsednikom Sandoz Slovenija. "Zelo zadovoljen sem bil, ko sem v enem od nemških časnikov prebral, da Sandoz hvali Slovenijo kot zelo pragmatično državo, ki je sposobna privabiti velike naložbe, in nas postavlja ob bok Nemčiji," je dejal Han. Glavni izvršni direktor Sandoza Richard Saynor je namreč v intervjuju za Süddeutsche Zeitung dejal, da je v Sloveniji lažje vlagati kot v Nemčiji. "Sodelovanje s tamkajšnjo vlado je zelo pragmatično. Nemška vlada ni tako prilagodljiva," je še dejal Saynor.

Naložba v Lendavi priložnost za vzhodno kohezijsko regijo

Minister Matjaž Han je po srečanju povedal še, da je bil presenečen ko so ga švicarski sogovorniki seznanili s prednostmi poslovnega okolje v Sloveniji, ko so izpostavljali ekonomsko in politično stabilnost, visoko usposobljenost kadrov in odzivanje vlade na tuje investicije. "Pomanjkljivosti vidijo pri iskanju novih kadrov in talentov, ki jih je težko zadržati v Sloveniji. Že prihodnji teden polagamo temeljni kamen za razvoj podobnih bioloških zdravil Novartisa, ki se ga bo udeležil tudi evropski komisar za notranji trg Thierry Breton," je napovedal in Han in dodal da postaja Slovenija s prisotnostjo Novartisa, Sandoza, Leka in seveda domače Krke, evropski farmacevtski hub. Na vprašanje ali 400 milijonov evrov vredna naložba v Lendavi teče po načrtih, je minister Han odgovoril, da jih je prvi mož Sandoza v Sloveniji Robert Ljoljo seznanil, da pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja prilagajo še nekatere dopolnitve. Na gospodarskem ministrstvu pa so jim zagotovili, da se bodo glede te investicije, če bo potrebno, tedensko usklajevali. Navsezadnje gre za investicije, ki bodo še zvišale doseženo dodano vrednost v Sloveniji in prinesle skupaj vsaj 600 delovnih mest. "Govorili smo tudi o tem, da smo na Evropsko komisijo priglasili predvidenih okoli 60 milijonov evrov državnih spodbud za to naložbo in tu pričakujemo pozitivni odgovor. Pomembno se mi zdi tudi sodelovanje z Univerzo v Mariboru, s čimer bo pridobila tudi podravska regija," je še dejal Han.

Matjaž Han: "Slovenija s prisotnostjo Novartisa, Sandoza, Leka in seveda domače Krke, postaja evropski farmacevtski hub."
Foto: Robert Balen

Lani za 24 milijard evrov blagovne menjave

In kako poteka gospodarsko sodelovanje Slovenije s Švico? V zadnjih letih beležimo visok trend rasti medsebojne menjave, saj je blagovna menjava lani znašala dobrih 24 milijard evrov, kar je za dobro četrtino več kot leto poprej. Od tega je bilo izvoza za 15 milijard evrov (povečanje za 35,5 odstotka), uvoza pa za 9,34 milijarde evrov. Ob čemer je Slovenija pomembna tudi za švicarsko gospodarstvo, saj se po podatkih švicarskega Zveznega carinskega urada lani uvrstila na 6. mesto med najpomembnejšimi trgovinskimi partnericami Švice (za Nemčijo, ZDA, Italijo, Kitajsko in Francijo). Švicarske neposredne naložbe v Sloveniji pa so leta 2022 znašale 2,3 milijarde evrov, kar je za desetino več kot leto poprej. Slovenske naložbe v Švici pa so znašale 13 milijonov evrov, kar je 0,15 odstotka celotnih slovenskih investicij v tujini. Lani je Slovenijo obiskalo 84.000 turistov iz Švice, oziroma za 14 odstotkov več in opravilo 180.000 nočitev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta