Slovenska vojska: Prva vojakinja zahteva spoštovanje hierarhije

Uroš Esih Uroš Esih
20.08.2019 18:37

Od lanskega novembra prva načelnica generalštaba Slovenske vojske (SV) Alenka Ermenc je danes prvič stopila pred novinarje po pomladanskih kadrovskih tubolencah, ki so bile kasneje v javnosti močno spolitizirane.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alenka Ermenc
Robert Balen

Načelnica generalštaba Alenka Ermenc, ki je kot prva ženska v vojskah zveze Nato na takšnem položaju, je v poltretje uro dolgem srečanju z mediji predstavila aktualno stanje v Slovenski vojski (SV) in odgovarjala na vprašanja novinarjev.
"Vseh pomanjkljivosti v SV, ki niso bile odpravljene v minulih 28 letih, ni mogoče odpraviti v enem letu," je ugotovila Ermenčeva, ki je na čelu SV devet mesecev. Med največje pomanjkljivosti sodi nedokončana profesionalizacija in zaostanki pri modernizaciji SV. Obrat negativnih trendov zadnjih let je po njeno mogoč predvsem ob zagotovitvi ustreznih finančnih sredstev.

Težave s kadri nasploh

Sredstva za SV se sicer v zadnjih letih - od 2015., ko je bilo z 263 milijoni evrov doseženo dno - sicer ponovno povečujejo, a po besedah načelnice še vedno ne dosegajo predkrizne ravni. Letos se bo poraba dvignila na 412 milijonov evrov, kar je še vedno nekaj deset milijonov evrov manj, kot je bilo leta 2010 in prej.

Težave s konkretnimi kadri

Novinarska vprašanja pa so se največ vrtela okoli kadrovskih vprašanj na nekaterih pomembnih mestih v vojski. Na splošno je izpostavila pomen lojalnosti, spoštovanja predpisov in medsebojnega spoštovanja med nadrejenimi in podrejenimi v SV. V zvezi s kazensko ovadbo zoper medij, ki je prvi pisal o njenem zdravju in hospitalizaciji, in v zvezi z razrešitvijo nekdanjega poveljnika poveljstva sil Mihe Škerbinca, je dejala, da je s tem želela zlasti zaščititi institut načelnika generalštaba SV. Razlog za ukrepanje so bila po njeno številna vprašanja o njenem zdravstvenem stanju, ki naj bi bilo po njenih besedah odlično.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta