Slovenski start-up leta 2020 je podjetje InstaText

Srečko Klapš Srečko Klapš
23.05.2020 11:44

Trinajsta nagrada Slovenski start-up leta je šla v roke ekipe podjetja InstaText ki, s pomočjo umetne inteligence ustvarja spletno rešitev za bogatenje besedil v tujih jezikih ​

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matej Guid gonilna sila podjetja InstaText že napoveduje tudi rešitve za besedila v nemškem in španskem jeziku.
Andrej Petelinšek

Sinoči je potekala zaključna prireditev izbora Slovenski start:up leta 2020 v okviru konference Podim, ki je letos zaradi razmer izjemoma potekala v hibridni izvedbi in jo je bilo moč v celoti v živo spremljati preko Facebook strani Start:up Slovenija.
Petčlansko ocenjevalno komisijo je najbolj prepričala ekipa, ki ustvarja spletno platformo InstaText. Ta na podlagi umetne inteligence ustvari takojšnja priporočila in ideje, kako vsebinsko izboljšati tekst v tujem jeziku (za zdaj v angleškem) in kako ga narediti bolj berljivega in razumljivega. Za razliko od Grammarlyja, ki je osredotočen na slovnične popravke, InstaText besedila obogati, saj piscu ponudi predloge za izboljšano besedišče ter ustreznejšo rabo besed, popravi pa tudi slovnične napake. Samo v prvih treh mesecih, odkar je ekipa rešitev lansirala na trg, je zaposlenim v akademskih krogih prodala za več kot 30.000 evrov licenc. Trenutno štejejo več kot tri tisoč aktivnih uporabnikov.
"To je podjetje, ki ima ambicije na dolgi rok, ima potencial globalne rasti, ima neubranljivo konkurenčno prednost v svoji niši, trdno stoji na svojih nogah in kot zadnje, a zelo pomembno za Slovenijo,  je del skupnosti, iz katere najprej črpa in nato, po poti uspeha, vanjo tudi vrača," je v imenu komisije utemeljil izbor zmagovalca Urban Lapajne
Komisija je ocenjevala kandidate po štirih kriterijih, in sicer po uspešni potrditvi vrednosti produkta na trgu, pridobitvi investicij s strani domačih oziroma tujih investitorjev, kompetencah, predanosti, izkušenosti in organiziranosti ekipe ter po potencialu za hitro rast na tujih trgih. 
Med pet finalistov so se uvrstila še štiri podjetja, Evegreenki razvija 100-odstotno bio-razgradljive in naravi prijazne materiale na osnovi organskih odpadkov; Influee s platformo, na kateri lahko podjetja na enem mestu najdejo kreatorje vsebin in influencerje za svoje občinstvo; Grid instruments, ki razvija sistem Gridscope, ki elektrodistribucijskim podjetjem omogoča dobro poznavanje karakteristik in moči omrežja ter Mouzen, ki je razvilo ergonomični pripomoček, ki med delom za računalnikom optimizira položaj roke, s tem pa zmanjša napetost v zapestju in ramenih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta