Slovenski turistični holding: Še veliko neznank

Srečko Klapš Srečko Klapš
17.02.2020 06:08

Več podrobnosti o nastajanju slovenskega turističnega holdinga s preko tri tisoč zaposlenimi bo znanih v prihodnjih mesecih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hoteli Bernardin so na poti v družbo Sava Turizem, ta pa v Slovenski turistični holding. 
Sašo Bizjak

Potem ko je vlada v začetku februarja prižgala zeleno luč Letnemu načrtu upravljanja naložb Slovenskega državnega holdinga (SDH), skupaj z načrtom lastniške konsolidacije in prestrukturiranjem državnih turističnih družb, je o tako imenovanem državnem turističnem holdingu še malo znanega. Tako na SDH kakor tudi na gospodarskem ministrstvu so za zdaj skopi s pojasnili, kako in po kakšni časovnici bo ta nastajal. Na ministrstvu, ki ga vodi Zdravko Počivalšek, so nam namreč na vprašanja o tem, kako bo potekala ta lastniška konsolidacija, koliko denarja bo zanjo namenjeno in ali bo za zadnjo fazo napovedana premišljena privatizacija temeljila na iskanju strateškega partnerja ali mednarodnih bank in skladov, odgovorili, da informacije, po katerih vprašujemo, izhajajo iz dokumenta, ki je označen kot poslovna skrivnost, in nas napotili na SDH: "Predvideno je, da se oblikuje Slovenski turistični holding (STH), ki bo nastal z nadgradnjo Sklada turističnih naložb, nanj pa se bodo prenesli lastniški deleži RS, SDH, DUTB, KAD in DSU v turističnih družbah. Natančne časovnice ne moremo komentirati, saj je izvedba tega postopka odvisna od različnih deležnikov. Več podrobnosti bo znanih v prihodnjih mesecih," so nato pojasnili v SDH.

Nad dvesto milijonov evrov prihodkov

Iz letnega načrta upravljanja naložb SDH lahko razberemo, da bosta konsolidacija in prestrukturiranje državnega turističnega portfelja potekala v več fazah. Cilja, ki jih želi SDH doseči z uresničitvijo tega načrta, sta povečanje vrednosti turističnega portfelja v državni lasti, doseganje višjih donosov in nadaljnji razvoj turistične dejavnosti v skladu s Strategijo turizma. Ob tem si želijo sodelovanja državnih turističnih družb in njihovo pripravljenost na spremembe, s čimer bi povečali vrednosti turističnega portfelja v državni lasti, so še zapisali.
SDH je sicer v preteklem letu pripravil naložbeni dokument za naložbo Istrabenz Turizem, z dolgoročnimi sinergijami. Prav tako so že sklenili pogodbo o nakupu delnic družbe Terme Olimia. Poleg teh dveh družb bosta v holdingu še Sava Turizem skupaj z družbo Hoteli Bernardin, ki jo bodo pripojili, HiT Alpinea, Thermana Laško, Unitur in Adria Ankaran. Največ prihodkov imata Sava in Hoteli Bernardin (105 milijonov evrov), sledi jima Istrabenz Turizem z 31 milijoni evrov, Terme Olimia in Thermana Laško z okoli 23 milijoni evrov ter HiT Alpinea s 13 milijoni evrov. Po bilancah iz leta 2018 bi družbe, vključene v tak holding, imele nad 215 milijonov evrov prihodkov, ustvarjale bi okoli 14 milijonov evrov čistega dobička in zaposlovale okoli tri tisoč ljudi.
SDH bo za nakupe deležev družb od države prejel od 50 do 65 milijonov evrov, večji del tega vložka pa bodo porabili za odkup deleža finančnega sklada York, največjega lastnika družbe Sava Turizem.

Del Save Turizma so tudi Terme Olimia.
Miran Kambič

Kaj bo rekel varuh konkurence

A projekt slovenskega turističnega holdinga čaka še največja ovira, Agencija za varstvo konkurence (AVK), ki jo vodi Andrej Matvoz. To je poleg izjave ministra Zdravka Počivalška, da državne naložbe v turističnih družbah pomenijo kar 70 odstotkov vseh hotelskih sob, nakazuje tudi odločba o Savinem prevzemu Hotelov Bernardin. V tej AVK namreč opozarja na to, da ima že Sava relativno velik tržni delež prenočitev v slovenskih zdraviliških in gorskih občinah. Zato naj bi že nadaljnje lastniško povezovanje Save in Istrabenza Turizma pripeljalo do "trajnejših sprememb na upoštevanem trgu ponudbe hotelskih proizvodov in storitev v obmorskih občinah. Zaradi tega bo agencija, glede na dodeljene ji pristojnosti, spremljala nastale dogodke in po potrebi ukrepala," so takrat še napovedali v AVK. Zanimiv je tudi podatek AVK, da bi bil skupen tržni delež vseh podjetij, ki bi jih država združila v holding, pri hotelskih storitvah v zdraviliškem turizmu več kot 40 odstotkov.

Bogdan Lipovšek 
Tit Košir
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta