(SLOVO) Umrl je politolog dr. Drago Zajc

M. St.
12.01.2023 20:00

Izr. prof. dr. Drago Zajc je bil dolgoletni član Centra za politološke raziskave in Katedre za analizo politik in javno upravo ter tudi njen nekdanji predstojnik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dr. Drago Zajc
Tit Košir

Novico o smrti priznanega politologa dr. Draga Zajca je objavila Fakulteta za družbene vede. Kot so zapisali na FDV, je profesor Zajc, letnik 1938, z delom na fakulteti pričel leta 1967. "Raziskovalno in pedagoško se je ukvarjal z različnimi politološkimi področji (procesi demokratizacije, vladami in človekovimi pravicami), v največji meri pa s sodobnim parlamentarizmom in parlamenti ter njihovim delovanjem v različnih okoljih. Tesno je sodeloval tudi z Državnim zborom Republike Slovenije, zlasti v pogledu njegove raziskovalne dejavnosti," so zapisali ob njegovi smrti. Raziskovalne ugotovitve z omenjenih področij je objavil v večih knjigah, slovenskih (npr. Teorija in praksa, Pravna praksa) in mednarodnih revijah ter prispevkih, objavljenih pri uveljavljenih mednarodnih založbah. Pri nekaterih od politoloških revij je deloval tudi kot član uredniškega sveta (npr. Teorija in praksa, Politička misao). 

Tit Košir

Na FDV še naštevajo, da je bil aktivni član Slovenskega politološkega društva, ki ga je več let tudi uspešno vodil, ob tem pa ga povezoval v mednarodno, zlasti srednjeevropsko okolje: "Tako je z drugimi mednarodno uveljavljenimi kolegi aktivno doprinesel k ustanovitvi Central European Political Science Association (CEPSA) ter postal tudi prvi generalni sekretar omenjene politološke organizacije." 

Naj ob tem dodamo, da smo dr. Zajca tudi v Večeru večkrat prosili za analize, ocene in komentarje političnih dogodkov, procesov in premikov v Sloveniji. Vedno se je rad odzval. Bil je odličen, verodostojen, artikuliran in argumentiran sogovornik, zelo dober profesor.  

Naj počiva v miru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta