SMC nasprotuje predlogu Poljske, pravosodno ministrstvo ga je že zavrnilo

STA, M.R.
02.09.2020 16:03

Za SMC bi bil odstop od istanbulske konvencije, ki ga je Sloveniji predlagala Poljska, nesprejemljiv, je izjavila vodja poslanske skupine te koalicijske stranke Janja Sluga. "Slovenija kot država o tem sploh ne bi smela razmišljati," je poudarila v izjavi za medije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga
Robert Balen

Poljski pravosodni minister Zbigniew Ziobro je Sloveniji poslal pismo, v katerem preverja, ali bi se pridružila Poljski pri odstopu od istanbulske konvencije. Poljska predlaga Sloveniji, da bi pripravili besedilo nove konvencije, ki bi jo posredovali v podpis in ratifikacijo skupini naslovnikov na mednarodnem parketu, je danes poročalo Delo.

"To je vprašanje za parlament"

Na vprašanje, ali po njenem mnenju vlada lahko sama odstopi od konvencije glede na to, da jo je ratificiral državni zbor, je odgovorila, da je to vprašanje za parlament. "Vsekakor pa Slovenija kot država o tem sploh ne bi smela razmišljati," je zatrdila.
Istanbulska konvencija je prvi mednarodno zavezujoči instrument za preprečevanje in boj proti nasilju nad ženskami, vse od posilstva v zakonski zvezi do pohabljanja ženskih spolovil. Pripravil jo je Svet Evrope, najstarejša organizacija za človekove pravice v Evropi, evropsko sodišče za človekove pravice pa jo v relevantnih primerih citira kot pomemben pravni vir.
Slovenija je istanbulsko konvencijo podpisala leta 2011, ratificirala pa leta 2015. Istega leta je konvencijo ratificirala tudi Poljska. V Sloveniji je ratifikacijo na glasovanju konec leta 2014 podprlo 80 tedanjih poslancev. EU je konvencijo podpisala junija 2017, sedaj pa skupaj z državami članicami sodeluje pri pospešitvi procesa za zaključek pristopa h konvenciji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta